Βόρεια Μακεδονία: Εγκρίθηκε η στρατηγική για τη χώρα από το ΔΣ της ΕΤΑΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ενέκρινε τη στρατηγική για τη Βόρεια Μακεδονία της περιόδου 2019-2024, λίγους μήνες έπειτα από την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βελτίωσε το εξωτερικό περιβάλλον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η στρατηγική της ΕΤΑΑ τονίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση.

Εν μέσω προσδοκιών για επιτάχυνση της διαδικασίας προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η νέα στρατηγική τονίζει ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικός. Επισημαίνει, επίσης, ότι, οι βελτιωμένοι δεσμοί με την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες “συμβάλλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών”.

Η στρατηγική χώρας της ΕΤΑΑ χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο ως «ιστορική διασταύρωση» και προσθέτει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πραγματικό πεδίο εφαρμογής και το ρυθμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών για την είσοδο της χώρας σε μια αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς πορεία ανάπτυξης.

Το 2018, το πραγματικό ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε αύξηση 2,7% και προβλέπεται να κινηθεί περισσότερο ανοδικά το 2019 (στο +3%), λόγω της έντονης αύξησης των εξαγωγών και της ανάκαμψης της κατανάλωσης τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Η ΕΤΑΑ είναι σημαντικός επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία και έχει επενδύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε 115 έργα μέχρι σήμερα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ