Αυστρία: Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Μετά τον εκλογικό του “θρίαμβο” με το Λαϊκό Κόμμα, με 34,9%, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ήρθε αντιμέτωπος στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής με μια πρόταση δυσπιστίας, η οποία και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της βουλής.

Έτσι πλέον τον έχει οδηγήσει στην ανατροπή του ίδιου και της υπηρεσιακής πλέον κυβέρνησης της οποίας ηγείται από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) ένωσε τις ψήφους του με αυτές της αριστεράς για να ανατρέψει τον Κουρτς.

Ο νέος ηγέτης του κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το FPO «θα εγκρίνει» την πρόταση μομφής, έπειτα από συνεδρίαση οργάνων του κόμματος στη Βιέννη. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ανακοινώσει χθες, Κυριακή, το βράδυ πως θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, την οποία άλλωστε κατέθεσε. Αυτοί οι δύο σχηματισμοί διαθέτουν μαζί την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεξιάς-ακροδεξιάς, που βρισκόταν στην εξουσία στην Αυστρία, διαλύθηκε πριν από μία εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, που εκθέτει το FPO, και πρόωρες εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ