Reuters: Συρρίκνωση 2,5% αναμένεται για το τουρκικό ΑΕΠ το Q1

Την Πέμπτη δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του Reuters όπου δείχνει την συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 2,5% στο πρώτο τρίμηνο, ενδυναμώνοντας την διολίσθηση της στην ύφεση εξαιτίας της πτώσης της λίρας, της υποχώρησης της εσωτερικής ζήτησης και της χρηματοδοτικής στενότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 19 ινστιτούτων, το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος στο σύνολο του έτους, με τους οικονομολόγους να βλέπουν καθοδικούς κινδύνους στις εκτιμήσεις τους, που κυμαίνονται μεταξύ ύφεσης 2,6% και ανάπτυξης 2,3%.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει 38% από το 2017, βοηθώντας στην άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 15 ετών στο 25% τον Οκτώβριο. Παραμένει στα επίπεδα του 20%. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, η χειρότερη επίδοση σε διάστημα σχεδόν μίας δεκαετίας.

Στο σύνολο του περασμένου έτους σημειώθηκε ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 2,6% από 7,4% το 2017. Ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci του Burumcekci Consulting προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 2,6% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά προέβλεψε επέκταση σε τριμηνιαία βάση. 

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 2,5% φέτος ενώ ο ΟΟΣΑ ύφεση 2,6%. Ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στο 46,8 τον Απρίλιο από 47,2 τον Μάρτιο. Το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις 31 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ