Νέα “επίθεση” ελέγχων ξεκινά η ΑΑΔΕ με ειδικές επιτροπές αξιολόγησης των υποθέσεων

Από “κόσκινο” θα περνούν πλέον όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, καθώς και οι καταγγελίες για τυχόν φορολογικές παραβάσεις, στο πλαίσιο της νέας “επίθεσης” ελέγχων που ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, συστήνονται ειδικές τριμελείς επιτροπές στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Α’ Τάξεως, με αντικείμενο την αξιολόγηση και καταγραφή, με ένα σύστημα τύπου point system, των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων όσο και αυτών που θα εισέρχονται στις υπηρεσίες, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Τα υφιστάμενα εκκρεμή πληροφοριακά δελτία θα αξιολογούνται με ένα σύστημα βαθμολόγησης ως προς το ενδιαφέρον τους, σε κλίμακα που εκτείνεται από το 0 έως το 3, όπου το 0 αντιστοιχεί στις “άνευ ενδιαφέροντος” περιπτώσεις, το 1 σε στοιχεία “απλού-μικρού ενδιαφέροντος”, το 2 σε περιπτώσεις “σημαντικού ενδιαφέροντος” και το 3 σε υποθέσεις που χρήζουν “άμεση/ταχεία επέμβαση”.

Τα πληροφοριακά δελτία ανά υπηρεσία, θα αξιολογούνται και θα καταχωρούνται σε σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, με βάση την ανωτέρω αξιολόγηση, αρχής γενομένης από τα πιο πρόσφατα και κατά φθίνουσα σειρά παλαιότητας. Πέραν των πληροφοριακών δελτίων θα καταγράφεται και θα αξιολογείται και κάθε πληροφορία, που κρίνεται ότι άπτεται ενδεχόμενης ελεγκτικής ενέργειας

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, η αξιολόγηση και καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων που εισέρχονται στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μετά την ημερομηνία της απόφαση και μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου 2019, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019, με τον μέγιστο χρόνο αξιολόγησης και καταγραφής κάθε νέου πληροφοριακού δελτίου να μην υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία εισαγωγή τους.

Τις ειδικές επιτροπές θα απαρτίζουν ο εκάστοτε προϊστάμενος της κάθε υπηρεσίας (ως πρόεδρος), ο εκάστοτε προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης (ως μέλος) και ο εκάστοτε προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχων (επίσης ως μέλος). Παράλληλα, ως εισηγητές της κάθε Επιτροπής, δύνανται να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον δεν είναι μέλη αυτής, οι προϊστάμενοι της Υποδιεύθυνσης και του Τμήματος Ελέγχου, στους οποίους έχουν ανατεθεί τα πληροφοριακά δελτία που εξετάζει η Επιτροπή κατά τη εκάστοτε συνεδρίαση.

Ως τελικός βαθμός αξιολόγησης του πληροφοριακού δελτίου θεωρείται ο βαθμός που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής και σε περίπτωση διαφωνίας των μελών, ο βαθμός που εισηγείται ο πρόεδρος.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το 70% των ελέγχων να αφορά “φρέσκες” υποθέσεις, καθώς εκτιμάται ότι αυτές συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερης πιθανότητας στην είσπραξη των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν. Σημειώνεται ότι και πέρυσι ο πήχης είχε επίσης τεθεί στο 70%, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί, καθώς οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι επί των νέων υποθέσεων ανήλθαν μόλις στο 46,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ