Το πρώτο ρεκόρ καταρρίφθηκε ήδη πριν την εκκίνηση του Μαραθωνίου

του Γιάννη Διονάτου

“Είναι μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες σε ετήσια βάση που έχει η χώρα μας να προβληθεί σε κάθε μεριά του κόσμου, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό και για την οικονομία και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Υπάρχουν δυνατότητες να εκμεταλλευθούμε πολύ περισσότερο το κορυφαίο αυτό γεγονός”, τονίζει στο ΕΜΕΑgr, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στα ξενοδοχειακά δρώμενα της χώρα μας.

Φυσικά, αναφέρεται στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, έχοντας σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Αυτό γιατί οι συμμετοχές στον 36 ο   Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ανέρχονται 55.000 από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.  Ειδικότερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 18.750 δρομείς στην κλασσική διαδρομή, 19.000 δρομείς στα 5 χλμ. και 10 χλμ., 8.000 στον απογευματινό αγώνα 5 χλμ. καθώς   9.100 παιδιά και αθλητές Special Olympics στο κέντρο της Αθήνας και στους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωση τους, ο φετινός Μαραθώνιος δεν έχει στόχο μόνο να τιμήσει και να μεταδώσει τις αξίες του δρομικού κινήματος, αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς οι 18.750 μαραθωνοδρόμοι θα περάσουν από τις περιοχές που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και υπέστησαν τεράστια οικολογική καταστροφή στη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.  Οι παράλληλε όμως εκδηλώσεις με αφορμή την πραγματοποίηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι σημαντικές και συνεχίζονται. Ειδικότερα η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας θα τελεστή την παραμονή του μεγάλου αγώνα, στον Τύμβο του Μαραθώνα, ενώ σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμων) σήμερα Παρασκευής  συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα τιμηθούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι  για το 2018.

Παράλληλα τις ημέρες του 36ου Μαραθωνίου, θα φιλοξενηθεί και το 12 ο  Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου (AIMS) κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που έχει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων στη διοργάνωση δρομικών γεγονότων.  Αναφορικά με τις θετικές οικονομικές επιπτώσεις όπως τονίζουν οι διοργανωτές θα είναι σημαντικές καθώς 25.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν  στην αγορά σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών, το 70% εξ’ αυτών από ξένους δρομείς και συνοδούς τους.

Στον Μαραθώνιο της Αθήνας, συμμετέχουν με διαφόρους τρόπους περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά του κόσμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών 100.000 φίλαθλοι και θεατές θα παρακολουθήσουν από κοντά το Μαραθώνιο κατά την διαδρομή των 55.000 αθλητών καθώς και από τις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου, 3.500 περίπου εθελοντές θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχή του διοργάνωση. Επίσης ενώ  περισσότεροι από 15.000  ξένοι επισκέπτες καταφθάνουν στην Αθήνα αποκλειστικά για το γεγονός αυτούς, μαζί με 300 περίπου δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα και από κάθε γωνία του κόσμου και 200 συνέδρους και σημαντικές προσωπικότητες- εκπρόσωποι διεθνών Μαραθωνίων από όλες τις ηπείρους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις η πληρότητα των ξενοδοχείων θα κυμανθεί  γύρω στο 70%, που όπως επισημαίνεται από την τουριστική βιομηχανία με την κατάλληλη προβολή του μεγάλου αυτού γεγονότος μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ