Τσιρώνης: Εντός του μήνα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια θα κατατεθεί μέσα στον μήνα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης σε σημερινές δηλώσεις του.

Όπως τόνισε το νομοσχέδιο πρέπει να επανέλθει με τρεις βασικούς όρους. Ο βασικότερος είναι ότι δεν θα περιλαμβάνει την ευθανασία αλλά τη στείρωση των αδέσποτων, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους, καθώς -όπως σημείωσε- πλέον ο πληθυσμός των αδέσποτων έχει εκτροχιαστεί.

Σε ότι αφορά το κόστος για τη στείρωση των αδέσποτων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 εκατ. ζώα, εκτιμάται γύρω στα 70 με 140 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα, ο Γ. Τσιρώνης σημείωσε ότι το κόστος κανονικά θα πρέπει να επιβαρύνει κυρίως τους ιδιοκτήτες που έχουν αστείρωτα ζώα και δημιουργούν το πρόβλημα.

Σημείωσε, πάντως, ότι σήμερα αυτό το κόστος επιβαρύνει τους δήμους, αν και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει, καθώς υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια συνεργασία με καλές φιλοζωικές οργανώσεις, την οποία συνεργασία το υπουργείο επιχειρεί να προωθήσει περαιτέρω.

Ο Γ. Τσιρώνης τόνισε, ωστόσο, ότι σε ότι αφορά το θέμα υπάρχει ένα ζήτημα διαφάνειας στα οικονομικά, γιατί υπήρξαν καταγγελίες ότι υπάρχουν χρήματα που δίνονται και πάνε στον βρόντο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές, μεταξύ των οποίων θα είναι η διευκόλυνση των μεταβιβάσεων αλλά με διαφάνεια, η διαφάνεια στα οικονομικά, η απλοποίηση της διαδικασίας για προσωρινή φιλοξενία ζώων κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ