Δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπίας για τους δύο Έλληνες στρατιώτες

Ένα ελάσσων στρατιωτικό επεισόδιο τοπικού χαρακτήρα, τείνει να λάβει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης και να φτάσει στο δικαστήριο εξαιτίας της “περίεργης” συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Για λίγα μόνο μέτρα εισόδου σε τουρκικό έδαφος δύο Ελλήνων στρατιωτικών λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και κατά τη διάρκεια απλής περιπολίας, ένα γεγονός που θεωρείται μικροσυμβάν στη συγκεκριμένη περιοχή, χρειάστηκε ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης να καλέσει τον Τούρκο στρατηγό Ακάρ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα βρεθούν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε ανακοινωθεί: ««Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας τις πληροφορίες ότι η Αγκυρα συνδέει την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν είναι στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι». Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και κρατούνται στην Αδριανούπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ