Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα έσοδα της ExxonMobil

H ExxonMobil, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών παγκοσμίως, ενέδωσε χθες στις απαιτήσεις μιας ομάδας των επενδυτών της να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις δραστηριότητες της, κάτι που χαρακτηρίστηκε σαν μεγάλη νίκη από μεγάλη μερίδα των επενδυτών της εταιρείας με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η κίνηση αυτή από την μεριά της ExxonMobil έρχεται σε συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν η πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας, υποστήριξε ένα ψήφισμα που ήθελε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να συντάσσει ετήσια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι δραστηριότητες της εταιρείας από την ακραία κλιματική αλλαγή, αλλά και τις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (πχ πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερη ζήτηση για πετρέλαιο). 

Το διοικητικό συμβούλιο αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως οι όποιοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, εντάσσονται στις εκτιμήσεις ρουτίνας που παρουσιάζει περιοδικά η εταιρεία, όμως η συνεχιζόμενες πιέσεις από τους ίδιους τους μετόχους της, οδήγησε την ExxonMobil να συναινέσει προκειμένου να μη χάσει μια σημαντική μάχη απέναντι στους επενδυτές και μετόχους της, μια μάχη που από την αρχή έμοιαζε χαμένη για την εταιρεία. 

Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο την ExxonMobil η οποία λόγω δραστηριοτήτων,εμπλέκεται πιο πολύ στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από άλλες, αλλά αυτό αφορά το σύνολο των μεγάλων εταιρειών και επενδύσεων. 

Οι Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις (SRI) έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω μιας πιο πολύ αλτρουιστικής προσέγγισης για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ειδικά μετά τις έντονες ανησυχίες παγκοσμίως πάνω σε αυτό το θέμα και τις διαρκείς συνόδους κυβερνήσεων για να βρουν τρόπους να την αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα τόσο η Vanguard όσο και η Blackrock, δύο από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο, επικεντρώνονται στη μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής για να προστατεύσουν τα κέρδη των εταιρειών στις οποίες επενδύουν. 

Οι περισσότερες  επενδυτικές προτάσεις έχουν ενταγμένο σε κάθε χαρτοφυλάκιο, κάποιου είδους SRI παράμετρο, τις οποίες πολλά επενδυτικά funds κατατάσσουν με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας. Υπάρχουν επίσης παρόμοιες αλλά στην ουσία αρκετά διαφορετικές στρατηγικές που αναδύονται μέσα από αυτό το περιβάλλον, ”επενδύσεις επιπτώσεων” οι οποίες επιδιώκουν να φέρουν θετικές αλλαγές με την ενεργό υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την τροποποίηση του επιχειρηματικού πλάνου αλλά και μοντέλου μια εταιρείας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων αλλά και την ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων.

Έτσι αν υπήρχε περίπτωση η ExxonMobil να αποκλειστεί λόγω φύσης εργασιών από ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με προσεκτικό πλάνο “επένδυσης επιπτώσεων” θα μπορούσε να εντάξει στο δυναμικό της την διαχείριση και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να γίνει θελκτικός προορισμός για κεφάλαια που σε άλλη περίπτωση θα την είχαν προσπεράσει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ