Κερέ: “Δεν υπάρχει ανάγκη ελέγχων στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών”

Ξεκάθαρος ως προς τη μη ύπαρξη ανάγκης διενέργειας ελέγχων (Asset Quality Review -AQR) στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, τη στιγμή που το ΔΝΤ δηλώνει πως αυτοί οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι.

Ο Κερέ σημείωσε ακόμα πως το μόνο αρμόδιο όργανο για την απόφαση διεξαγωγής ή μη των συγκεκριμένων ελέγχων είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) της ΕΚΤ, και αυτή, όπως είπε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δε βλέπει την ανάγκη διενέργειας τέτοιων ελέγχων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και “θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος”, και σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ή όχι τους παραπάνω ελέγχους, αλλά “να γίνει μια συζήτηση με το ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα κατευνάζει τις ανησυχίες του.”.

Τέλος, ανέφερε ότι “στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ