Ρύπανση σε Αγ. Κοσμά και Kαλαμάκι από την διαρροή στο ”Αγ. Ζώνη”. Το θέμα στη Βουλή

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων που βρίσκονται στο δεξαμενόπλοιο από ειδικά συνεργεία, η ρύπανση στη Σαλαμίνα έχει φτάσει σε βαθμό μεγάλης οικολογικής καταστροφής. 

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η αποστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (EMSA) ειδικού σκάφους για βοήθεια στην προσπάθεια καθαρισμού. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Το Λιμενικό ενημέρωσε για ύπαρξη εστιών ρύπανσης στη θάλασσα στο Καλαμάκι και τον Αγ. Κοσμά, ενώ πλωτό σκάφος του επιχειρεί με ειδικά αντιρρυπαντικά μέσα. Οι ίδιες πηγές αναφέρου ν πως στη Φρεατίδα και την Πειραϊκή τα πράγματα ελιναι καλύτερα, ενώ δεν επιβεβαιώνει την φήμη για ύπαρξη πετρελαιοκηλίδας στον σταθμό κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ.

Στο μεταξύ το θέμα της ρύπανσης φέρνει στη Βουλή η Νεα Δημοκρατία με ερώτηση του βουλευτή Κώστα Κατσαφάδου προς τον υπουργό Ναυτιλίας. Ο κ. Κατσαφάδος  στην ερώτηση του  εκτός από την τεράστια οικολογική και οικονομική ζημία που προκλήθηκε στην περιοχή, επισημαίνει ότι “εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο οι αρμόδιοι φορείς ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως για τον περιορισμό των συνεπειών της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο κ. Κατσαφάδος κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού από τους αρμόδιους φορείς και ρωτά, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό:
– για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε άμεσα ο κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης;
-πώς το Δ/Ξ «Αγία Ζώνη», ενώ είχε επιθεωρηθεί και πιστοποιηθεί ως αξιόπλοο, εντούτοις βυθίστηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δίπλα από τις ακτές, εκθέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;
-γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες ομάδες απορρύπανσης, προκειμένου να προλάβουν την εξάπλωση του μαζούτ;

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκ μέρους της ΝΔ, o Βουλευτής και αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Νότης Μηταράκης, έχει ήδη ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ