Στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η υγεία στην Ελλάδα.

Από την 26η θέση που κατείχε η χώρα μας πέρυσι με 76 μονάδες (με άριστα το 100), φέτος κατρακύλησε στην 41η και τις 68 μονάδες, ανάμεσα σε 188 χώρες, ενώ η σχετική μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ενόψει της επερχόμενης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η κατάταξη αξιολογεί σε ποιο βαθμό οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ικανοποιήσουν έως το 2030 τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία και συνοψίζει τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις κάθε χώρας σε ένα σχετικό δείκτη (SDG Index). Η βαθμολόγηση λαμβάνει υπόψη δεκάδες παραμέτρους, από το πόσο εκτεταμένη είναι η εμβολιαστική και η ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού και πόσο συχνά είναι τα περιστατικά παιδικής και σεξουαλικής βίας έως την κατανάλωση αλκοόλ, τη διάδοση του καπνίσματος, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την θνησιμότητα διαφόρων ασθενειών.

Η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και ιδίως στο κάπνισμα (μόνο 4), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία της και στην παιδική κακοποίηση (44). Σε σχετικά μέτρια επίπεδα κινείται η αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ηπατιτίδας Β (68) και κυρίως στη θνησιμότητα λόγω τροχαίων (57).

Από την άλλη, η χώρα μας έχει αρκετά «άριστα» (100) σε τομείς όπως η μειωμένη θνησιμότητα σε φυσικές καταστροφές, η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας, η ποιότητα του νερού, οι συνθήκες υγιεινής κ.α.

Για την φετινή χρονιά την πρώτη θέση έχει η Σιγκαπούρη, εκτοπίζοντας την μέχρι πέρυσι πρώτη Ισλανδία στη δεύτερη θέση. Η Κύπρος έπεσε μια θέση και φέτος είναι στην 18η, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 24η, η Σουηδία είναι η 3η και κατέχει την πιο υψηλή θέση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Αφγανιστάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ