Τα τοξικά αυγά παρεισφρύουν στις συσκευασμένες βάφλες!

Τα μολυσμένα με εντομοκτόνο ουσία αυγά φαίνεται ότι ήταν η κορυφή του παγόβουνου του διατροφικού σκάνδαλου που “μαστίζει” την Ευρώπη τις τελευταίες μέρες, καθώς απ’ότι φαίνεται, πλέον το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα που περιέχουν αυγά, όπως οι βάφλες!

Ήδη εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν από τα ράφια καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη καθώς βρέθηκαν να περιέχουν την εντομοκτόνο ουσία Fipronil, η οποία είναι μετρίως τοξική.

Εν τέλει, το σκάνδαλο φαίνεται να παίρνει ατελείωτες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη όλα τα προϊόντα που ενδεχομένως να περιέχουν αυγό. Ξεκινάμε λοιπόν από τις παγωμένες ή αλλιώς συσκευασμένες βάφλες.

Οι συσκευασμένες βάφλες οι οποίες είχαν παραπάνω όριο Fipronil βρέθηκαν στη Γαλλία. Για την ακρίβεια, όπως ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, βρέθηκαν 17 είδη συσκευασμένων βαφλών στα καταστήματα όπως τα Monoprix, τα Carrefour και άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες περιείχαν την εντομοκτόνο ουσία σε περιεκτικότητα υψηλότερη του επιτρεπτού.

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλλον δεν είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητα κι ακόμη και να φαγωθούν δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Όσο για το σκάνδαλο με τα αυγά, ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουν έρθει ακόμη. Πρώτη φορά βρέθηκαν στις 20 Ιουλίου, όταν αυγά από το Βέλγιο και την Ολλανδία βρέθηκαν θετικά στην ουσία.

Το Fipronil είναι ένα εντομοκτόνο το οποίο δεν είναι νόμιμο για χρήση κοντά σε κτηνοτροφικά μέρη επειδή είναι τοξικό και μπορεί να μολύνει τα προϊόντα. Όπως κι έγινε!

Μέχρι στιγμής, τα τοξικά αυγά έχουν βρεθεί σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ιταλία, ενώ θεωρείται ότι έχει γίνει εξαγωγή τους σε 17 χώρες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ