Ελεύθερη και πάλι η Μοσούλη

Ελεύθερη ύστερα από τρία χρόνια είναι και πάλι η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Η Μοσούλη πλέον μπορεί να γιορτάσει την απελευθέρωσή της, ύστερα από τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι παραμένουν κάποιοι θύλακες αντίστασης.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι με ανακοίνωσή του απηύθηνε τα συγχαρητήριά του στους “τους ηρωϊκούς μαχητές (…) για τη νίκη αυτή” στην “απελευθερωμένη” πόλη και πρόσθεσε: “Δεν μένουν παρά ένας με δύο θύλακες των τζιχαντιστών του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)”, “Η νίκη είναι βέβαιη και οι τελευταίοι τζιχαντιστές είναι περικυκλωμένοι (…) είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουμε τη μεγάλη νίκη στον λαό μας“.

Η Μοσούλη “έπεσε” στις 10 Ιουνίου 2014. Η πτώση συμβόλισε την κατάρρευση του ιρακινού κράτους και την αποτυχία των δυνάμεών του να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που έθεταν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Κατά την υποχώρησή του τότε ο ιρακινός στρατός άφηνε πίσω του εξοπλισμό και στρατιωτικά οχήματα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, η ανακατάληψη δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ