Ολοκληρώθηκε στην Τεχνόπολη η έκθεση Lappas Award Miners

Ολοκληρώθηκε η έκθεση “Lappas Award Miners” του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας-Vagonetto, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας ELMIN BAUXITES Α.Ε., στην αίθουσα των “Παλαιών Φούρνων” στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, μεταξύ 5 και 9 Απριλίου. Τα εγκαίνια έγιναν την Τετάρτη  5 Απριλίου, με την παρουσία των καλλιτεχνών Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Γιώργος Μωραΐτης, Αλέξανδρος Κακλαμάνος και Ηλίας Σιψάς. Την εκδήλωση τίμησαν διακεκριμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και πλήθος επισκεπτών.

Η Ηρώ Σιαμαντά, επιμελήτρια της έκθεσης Lappas Award Miners” και Υπεύθυνη του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας-Vagonetto, καλωσόρισε τους περισσότερους από 240 παρευρισκόμενους. Η Σιαμαντά ευχαρίστησε θερμά τόσο την ELMIN BAUXITES Α.Ε. για την έμπρακτη υποστήριξη του εγχειρήματος και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) για την γόνιμη συνεργασία όσο και το μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, για την φιλοξενία. Κλείνοντας ανακοίνωσε τον επόμενο διαγωνισμό εικαστικής διαμονής που θα υλοποιηθεί την προσεχή χρονιά για το βραβείο “Γ. Λάππας”.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Πάνος Χαραλάμπους, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ELMIN BAUXITES Α.Ε.Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο και το Vagonetto για αυτή την ξεχωριστή ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάλεσε τους νέους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό για το βραβείο “Γ. Λάππας” και μεταξύ άλλων τόνισε ότι  η απόκτησή του αποτελεί για κάθε καλλιτέχνη ιδιαίτερη τιμή, εφόσον έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ονόματος που φέρει: ενός εξαιρετικού δασκάλου, ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη με μεγάλο κύρος, του Γ. Λάππα.

LPA_photo-1 Έπειτα, το λόγο έλαβε η Αφροδίτη Λίτη-Λάππα, καθηγήτρια Γλυπτικής  της ΑΣΚΤ και σύζυγος του καθηγητή Γ. Λάππα, προς τιμήν του οποίου δημιουργήθηκε το ομώνυμο βραβείο. Σε κλίμα συγκίνησης ευχαρίστησε της εταιρεία για την καίρια πρωτοβουλία, η οποία βοηθά τους αποφοίτους “σε απόλυτη συγκέντρωση να αναδείξουν την κατάρτιση, τις δεξιότητες, το ταλέντο τους, προσδίδοντας στα έργα τους χαρακτηριστικά ισχυρής εσωτερικότητας, συναισθηματικού μαγνητισμού και διανοητικής υπέρβασης“. Ακολούθησε ανάγνωση αποσπάσματος του Γ. Λάππα.  

LPA_photo-2

Τέλος, η Λυδία Πολυχρονοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρείας ELMIN BAUXITES Α.Ε., ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους και την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού: τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ, Π. Χαραλάμπους, τον Πρώην Πρύτανη ΑΣΚΤ, Γ. Χαρβαλιά, την Καθηγήτρια Γλυπτικής ΑΣΚΤ, Α. Λίτη – Λάππα, τον Καθηγητή Φωτογραφίας ΤΕΙ Αθήνας, Γουδή και την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, Andrea Icik Bohm. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους εμπνευστές αυτής της εικαστικής διαμονής, την Υπεύθυνη του Vagonetto, Ηρώ Σιαμαντά, και τον εικαστικό Κώστα Χριστόπουλο, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και κυρίως τους εργαζόμενους της ELMIN BAUXITES Α.Ε. που αγκάλιασαν αυτή την διοργάνωση και δούλεψαν γι` αυτόν τον κοινό σκοπό που συνδέει την παραγωγή με την τέχνη.  Δήλωσε ότι η εταιρεία περιμένει με μεγάλη χαρά τον επόμενο διαγωνισμό για το βραβείο “Γ.Λάππας”, αναλαμβάνοντας εκ νέου τη δέσμευση της έμπρακτης στήριξης της υλοποίησής του.

LPA_photo-3

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις περιγραφές των έργων από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Μέσα από τις φωτογραφίες του George Adamos και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους των Μαριάννα Πλωμαρίτη και Νίκου Ευστρατιάδη, ξεχωριστές στιγμές από τη δημιουργική διαδικασία βοήθησαν το κοινό να διεισδύσει στο περιεχόμενο της πρώτης εικαστικής διαμονής στην Ελλάδα.

Για τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 2.340 επισκέπτες περιηγήθηκαν ανάμεσα στα έργα του διαγωνισμού της πρώτης εικαστικής διαμονής που υλοποιήθηκε στη χώρα μας, και ανακάλυψαν τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τη βιομηχανία με την τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ