Κηδεύτηκε ο Φιντέλ Κάστρο

Μία λιτή και κλειστή τελετή στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, λίκνο της κουβανικής επανάστασης στα ανατολικά της χώρας, σηματοδότησε το τέλος του εθνικού πένθους διάρκειας εννέα ημερών για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, στις 25 Νοεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών.

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Αβάνα, ερίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί.

“Δεν εκφωνήθηκαν λόγοι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση στην κηδεία, που – σύμφωνα με την ίδια – χαρακτηρίστηκε από “μεγάλη απλότητα, από ηρεμία”.

Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 7:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του “Κομαντάντε”, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για περίπου μισό αιώνα.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας μετέδωσαν αρχικά ότι η τελετή θα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, αλλά λίγες ώρες πριν από την έναρξή της η κουβανική τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση.

Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο στην ομιλία του το Σάββατο στην τελετή μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο, δεν θα στηθούν μνημεία και αγάλματα για τον εκλιπόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ