Κοντονής: «Πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή και αδιαφάνεια με τον μανδύα του “αυτοδιοίκητου”»

Στη σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες μετείχε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Θεματικές ενότητες της Συνόδου ήταν η ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις ως προς την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης και η συμβολή του Αθλητισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων.

«Στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί για πολλά χρόνια καθεστώς πελατειακών σχέσεων, διαπλοκής και αδιαφάνειας, καλυπτόμενο με το πέπλο του δήθεν αυτοδιοίκητου, στην ουσία ανεξέλεγκτου, των αθλητικών Ομοσπονδιών.

Ως παρεπόμενο, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν οδηγούσαν σε έντονες αντιδράσεις, δίχαζαν την κοινωνία και είχαν ως αποτέλεσμα κρούσματα εκτεταμένης βίας στους αγωνιστικούς χώρους, ιδίως του ποδοσφαίρου» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υφυπουργός.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο νόμο που ψηφίστηκε, στην καταπολέμηση του ντόπινγκ με την ψήφιση του νόμου για την πλήρη εναρμόνιση με τον παγκόσμιο κώδικα του WADA, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τη συνδρομή των κρατών μελών και των διεθνών αθλητικών συνομοσπονδιών για τις υποθέσεις των «στημένων» αγώνων, της διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, τα επεισόδια και τέλος έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μία συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των κρατών-μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ