Wall Street Journal: Η Ισπανία ίσως ο μεγαλύτερος “αντίπαλος” του Αλέξη Τσίπρα

Την εκτίμηση ότι “είναι η Ισπανία και όχι η Γερμανία, που μπορεί να αποδειχθεί πιο αδιάλλακτη αντίπαλος για τον κ. Τσίπρα” αναφέρει η Wall Street Journal σε εκτενές άρθρο της για τη μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωζώνη.

Το άρθρο, που φέρει τον τίτλο “Γιατί η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία”, αναφέρει ότι η Μαδρίτη φέρεται να έχει καταστήσει σαφές πως “οποιαδήποτε συμφωνία με τον Έλληνα ηγέτη πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο σκληρές όσο εκείνες που απαιτήθηκαν από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε μια νίκη για τον κ. Τσίπρα η οποία θα τροφοδοτούσε υποστήριξη στο ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ισπανίας όσο και της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Ελλάδα να κατρακυλήσει (crash out) εκτός Ευρωζώνης, παρά να δοθεί ώθηση στη στήριξη του Podemos και να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της χώρας (της Ισπανίας). Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι απαραίτητο για την Ευρωζώνη να θυσιάσει Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία.

Θα μπορούσε ποτέ πραγματικά ο κ. Τσίπρας να υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τον κ. Σαμαρά; Αυτό ποτέ δεν φαινόταν πιθανό – και φαίνεται ακόμα λιγότερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 30% και να μπλοκάρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.”, αναφέρεται στο άρθρο, που καταλήξει λέγοντας ότι “Στην καλύτερη περίπτωση, εβδομάδες ριψοκίνδυνης διπλωματίας βρίσκονται μπροστά μας. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει ένα σοβαρό λάθος αν υπολογίζει ότι η Ευρωζώνη θα κλείσει πρώτη το μάτι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ