Οικονομικά ευνοϊκότερες οι ανεπτυγμένες περιοχές των ΗΠΑ, ακόμα και για απόφοιτους λυκείου

Σύμφωνα με τον Enrico Moretti, οικονομολόγο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και συγγραφέα του βιβλίου «The new geography of jobs», οι πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Αμερικής, προσφέρουν καλύτερες συνθήκες μισθοδοσίας, ακόμα και σε άτομα που έχουν μόνο απολυτήριο λυκείου.

Χαρακτηριστικά, ένας απόφοιτος λυκείου σε ανεπτυγμένη περιοχή, μπορεί να κερδίσει περίπου 68.000 δολάρια, ενώ ένας απόφοιτος κολεγίου σε λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή, περίπου 65.000 δολάρια το χρόνο. Αυτή η διαφοροποίηση ίσχυε πάντα βεβαίως, αλλά ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, σταδιακά, τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Moretti, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες είναι σημαντικό να αναζητούν εργασία σε περιοχές όπου υπάρχουν εργοδότες με αντίστοιχες εξειδικευμένες ανάγκες. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εξειδίκευση στην πνευματική ιδιοκτησία τεχνολογιών, έχει πολλές πιθανότητες να βρει εργασία όχι απλά σε κάποια εταιρεία τεχνολογίας, αλλά ακόμα και στην ίδια τη Silicon Valley.

Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλα εξειδικευμένα επαγγέλματα, που απαιτούν λιγότερες σπουδές. Μάλιστα, ειδικά η Silicon Valley έχει εξαιρετικές πιθανότητες βιωσιμότητας, καθώς εξελίσσεται συνεχώς, ώστε οι εταιρείες εκεί να δουλεύουν ώστε να καλύπτουν τα νέα trends της αγοράς, καθώς αυτά αλλάζουν με τη σειρά τους. Παρόμοια αισιόδοξες προβλέψεις έκανε για τη Νέα Υόρκη, που αναπτύσσει συνεχώς καινοτόμες και ξεχωριστές οικονομικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μόνο 15-20 περιοχές στην Αμερική χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιωσιμότητα, και κατά συνέπεια από τη δυνατότητα να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Πάντως, συνολικά επενδύονται 15-18 εκατ. δολάρια ετησίως, για την «μεταβολή» περισσότερων περιοχών σε κέντρα ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ