Οι επιχειρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν ριζικά για το μέλλον της ευρωζώνης

Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γαλλία και Γερμανία) απέχουν ριζικά στις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχία, καθώς η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την κατεύθυνση της ευρωζώνης μπορεί να επιφέρει αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και, τελικά, να τελματώσει τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης.

Η IBR αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι πολύ πιο δεκτικές σε περαιτέρω ενοποίηση σε σύγκριση με τους γάλλους συναδέλφους τους, στηρίζοντας την άποψη της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel για μεγαλύτερη ενσωμάτωση. Το 61% των γερμανικών επιχειρήσεων υποστηρίζει την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και το 76% την περαιτέρω οικονομική, σε σύγκριση με 35% και 69%, αντίστοιχα, στη Γαλλία.

Οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν, επίσης, σχετικά με την ένταξη της χώρας τους στο ευρώ. Το 85% των επιχειρηματιών στη Γερμανία, βλέπουν την ένταξή τους θετικά, ποσοστό μεγαλύτερο από το περσινό (79%). Αντίθετα, στη Γαλλία μόλις το 64% των επιχειρηματιών βλέπουν την ένταξή τους στο ευρώ θετικά (71% το 2012), ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο (σε συνδυασμό) στην ευρωζώνη. Επιπλέον, ένας στους πέντε γάλλους επιχειρηματίες (20%) θεωρούν την υιοθέτηση του ευρώ αρνητική, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη και πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο γερμανικό (7%).

Ο Paul Raleigh, Global leader of growth της Grant Thornton, σχολίασε: “Η Γαλλία και η Γερμανία είναι στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών ενοποίησης, από τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς μέχρι την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Δυστυχώς, όμως πλέον, βλέπουμε τις απόψεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης να διχάζονται“.

Η ανησυχία για τις επιχειρήσεις επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση του οράματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει, ίσως τη δυσκολότερη περίοδο στην ιστορία της από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, ενώ οι Ιταλικές εκλογές και το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δείχνουν ότι η κρίση έχει και συνέχεια. Μία ισχυρή και ενωμένη ηγεσία είναι απαραίτητη για να βάλει τέλος στη συνεχόμενη αβεβαιότητα και για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη”.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να επιδείξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό για το 2013 και η Γαλλία εμφανίζεται να χάνει τον ετήσιο στόχο για έλλειμμα 3%, οι επιχειρηματικοί ηγέτες στις δύο οικονομίες έχουν ουσιωδώς διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Μόλις το 32% των επιχειρήσεων στη Γερμανία υποστηρίζει την εισαγωγή των λεγόμενων ευρωομολόγων, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%.

Ο Paul Raleigh πρόσθεσε: “Το ερώτημα γύρω από τα ευρωομόλογα επηρεάζει την αυτοπεποίθηση των επιχειρηματιών σχετικά με τη δυνατότητα της οικονομίας τους να διαχειριστεί το χρέος. Τα συνολικά επίπεδα του δημοσίου χρέους στις δύο οικονομίες δεν είναι πολύ ανόμοια, αλλά η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα έχει σαφώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τη γαλλική.”

Οι επιχειρήσεις εκτός της ευρωζώνης είναι ακόμη λιγότερο υποστηρικτικές της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, αυξάνοντας τους φόβους για μια “Ευρώπη δύο ταχυτήτων“.

Μόλις το 14% των επιχειρήσεων εντός της ευρωζώνης υποστηρίζει την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση, και το 32% την περαιτέρω οικονομική (ποσοστά που πέφτουν στο 6% και 20% αντίστοιχα για το Ηνωμένο Βασίλειο). Το 29% από αυτές τις οικονομίες δε θέλουν να δουν περαιτέρω ενοποίηση, σε σύγκριση με το 9% της ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, η ελκυστικότητα της ΕΕ φαίνεται ότι ξεθωριάζει για τους επιχειρηματίες εκτός της ευρωζώνης: μόλις το 51% πιστεύουν ότι περαιτέρω ενσωμάτωση μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα (62% το 2012).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ