Ψηφιακή “Ακρόπολη” για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης υλοποίησε το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη, με το οποίο εκπαιδευτικοί, μαθητές, αλλά και το ευρύ κοινό, θα μπορούν να “περιηγηθούν” ψηφιακά στην Ακρόπολη και να μεταφερθούν νοερά στον χώρο και το παρελθόν της.

Το αποθετήριο είναι μια εφαρμογή που συγκεντρώνει πλούσιο ψηφιακό υλικό του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ, το οποίο αναπτύχθηκε κατά την πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης. Περιλαμβάνει εκτυπώσιμα έντυπα και φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.

Ο χρήστης του αποθετηρίου, που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο ανάλογα με την ιδιότητά του (“μαθητής”, “εκπαιδευτικός”, “επισκέπτης”, “οικογένεια”), μπορεί να αναζητήσει και να πλοηγηθεί σε 300 περίπου εγγραφές, για καθεμία από τις οποίες παρουσιάζεται πλήρης κατάλογος μεταδεδομένων, όπως: συγγραφέας/δημιουργός, τύπος περιεχομένου, χρονολογία, επιμελητής, εκδότης, μάθημα, εκπαιδευτική βαθμίδα, θέμα, μνημείο. 

Το υλικό του αποθετηρίου είναι ευρέσιμο από μηχανές αναζήτησης και εργαλεία συσσώρευσης δεδομένων, χάρη στην τεκμηρίωση και αρχειοθέτησή του με βάση διεθνή πρότυπα μεταδεδομένων, και συμβατό με διεθνή αποθετήρια, όπως η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη αναπτύχθηκε, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΤ με την ΥΣΜΑ την περίοδο 2011-2012, με στόχο να συμβάλλει στη συστηματική αξιοποίηση, ανάδειξη, συλλογή, οργάνωση, αλλά και αποθήκευση του εκπαιδευτικού περιεχομένου που διαθέτει η ΥΣΜΑ. Φιλοξενείται στις σύγχρονες Υποδομές Νέφους του ΕΚΤ και παρέχει στον φορέα μια σειρά από δυνατότητες, όπως η εξαγωγή του περιεχομένου σε επιλεγμένες εφαρμογές, η μακροχρόνια διαφύλαξή του και η μετάπτωση δεδομένων σε διεθνή πρότυπα.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ)-Κοινωνικά Δίκτυα και Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες”, (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) (www.epset.gr), που αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ