Νέα συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Γαλλίας για τον γαλλικό ψηφιακό φόρο

Οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές έφτασαν σε συμβιβαστική συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας.

Απειλές από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο γαλλικός φόρος σε γίγαντες της τεχνολογίας ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλήσει με ξεχωριστό φόρο τις εισαγωγές γαλλικών κρασιών, σύμφωνα με πηγή του Reuters, που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Το συμβιβαστικό ντιλ μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και του Αμερικανού ομολόγου του, Στίβεν Μνούτσιν και του οικονομικού συμβούλου Λάρι Κάντλοου, προβλέπει ότι η Γαλλία θα επιστρέφει στις εταιρείες τη διαφορά μεταξύ του γαλλικού φόρου και της φορολόγησης που καταρτίζεται από τον Οργανσιμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συμφωνία ψηφιακού φόρου μεταξύ Αμερικής και Γαλλίας

Το προσχέδιο της συμφωνίας θα υποβληθεί στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν, αργότερα τη Δευτέρα, στη Σύνοδο της Ομάδας των Επτά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον γαλλικό ψηφιακό φόρο προβλέπει συντελεστή 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η τεχνολογική εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως.  

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτιζερ είχε δηλώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή για να γίνει έρευνα, καθώς ήθελε να εξετάσει κατά πόσο αυτός συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, με στόχο τους τεχνολογικούς αμερικανικούς γίγαντες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ