MWC 2018: Τεχνητή νοημοσύνη και ασφάλεια

Για να μπεις στον χώρο της έκθεσης εδώ στην Βαρκελώνη χρειάζεται να περάσεις πολλά στάδια ταυτοποίησης ενώ η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων είναι αρκετά έντονη αν και διακριτική. Η έκθεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της πόλης και η Βαρκελώνη προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την ακεραιότητα των επισκεπτών αλλά και τα γενικά έσοδα της από την έκθεση, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για ασφάλεια είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης και ανάπτυξης εφαρμογών, μερικά από τις οποίες κινούνται ακόμα και στις γκρίζες ζώνες της παραβίασης της ιδιωτικότητας με τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των επισκεπτών με βάση τις εκτιμήσεις ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης

Εξίσου σημαντική όμως με την παρακολούθηση των κινήσεων στο χώρο, είναι και η ασφαλής είσοδος στο χώρο αυτό κι εδώ μπαίνει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είδαμε στην NEC, το οποίο αυτό συνεργάζεται με το σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης της εταιρείας. Οι βιομετρικές ρυθμίσεις διασφαλίζουν την πρόσβαση σε λογαριασμούς και κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη χρησιμοποιώντας φωνητική, φωτογραφική και αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Η ταχύτητα απόκρισης των συστημάτων είναι πάρα πολύ γρήγορη και χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσματα. 

sdr
sdr

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της ίδιας εταιρείας, το οποίο μπορεί να το χειριστεί κάποιος και από το κινητό του και μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και μάσκες φτιαγμένες με λάτεξ, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε κινηματογραφικές παραγωγές. Η NEC έχει εγκαταστήσει αυτό το σύστημα στα αεροδρόμια του Καναδά ενώ συζητά και με άλλα αεροδρόμια. 

Η αναγνώριση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ξεχωρίζει και μάσκες που ξεγελούν τους ανθρώπους με ευκολία. Η δυνατότητα δε χρήσης της με κινητό τηλέφωνο το κάνει ιδιαίτερα ευέλικτο στη χρήση και αναμένεται αυτή ή αντίστοιχες υλοποιήσεις να κυριαρχήσουν στις υπηρεσίες ασφαλείας τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ