MLS: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πτώσης;

Έκπληξη έχει προκαλέσει στην αγορά η μεγάλη πτώση που έχει υποστεί η αξία της MLS το τελευταίο διάστημα, καθώς η μετοχή της εταιρείας έχει απώλειες σχεδόν 50%, κάτι που οδήγησε την εταιρεία να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, προχωρώντας σε πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών και επαναγορά ίδιων ομολόγων. 

Η μετοχή της εταιρείας, η οποία έφτασε τα 1,71 ευρώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής από τα 5,30 ευρώ του Απριλίου και τα 4,77 ευρώ των μέσων Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε να δέχεται μεγάλες πιέσεις όταν έχασε την στήριξη των επενδυτών, λόγω των ασθενών πωλήσεων της νέας της ψηφιακής βοηθού, της Maic.

Κατά πόσο φταίει η Maic;

Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια της MLS ήταν υπέρ του δέοντος φιλόδοξη και χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο για να στηριχθεί. Άξιζε στην MLS όμως να “τιμωρηθεί” έτσι για μια φιλόδοξη προσπάθεια; 

Η MLS έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό όνομα στο χώρο, τόσο για τα προγράμματα πλοήγησης όσο και αναγνώρισης φωνής, τα οποία είναι από τα πιο αξιοπρεπή που υπάρχουν στην αγορά. Ταυτόχρονα έχει μια σημαντική παρουσία σε tablets και smartphones, τα οποία ακόμα και αν δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που θα τα φέρουν στην κορυφή της κατηγορίας στην οποία απευθύνονται, έχουν καταφέρει σημαντική διείσδυση σε κατηγορίες πελατών που θέλουν να καλύπτονται συγκεκριμένες ανάγκες τους. 

Η ενασχόληση με την κατηγορία των ψηφιακών βοηθών ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο στη θεωρία είχε μια σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας. Οι ψηφιακοί βοηθοί στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, στα οποία επίσης δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν παραμεληθεί από τους ξένους κολοσσούς, οπότε εκεί υπάρχει ένα σημαντικό πεδίο δράσης για μια εταιρεία με αντίστοιχο πλάνο. 

Από τη θεωρία στην πράξη όμως η απόσταση πολλές φορές είναι μεγάλη και χρειάζεται να γίνουν πολλές ενδιάμεσες “στάσεις” πριν φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. H Maic μπορεί να είναι μια καλή προσπάθεια, όμως για να μπορέσει να συγκριθεί με την Alexa θα πρέπει να έχει και το αντίστοιχο υπόβαθρο. H Amazon ήταν ήδη μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πριν βγάλει την Alexa και επίσης είχε λεφτά να “κάψει” όσο περίμενε να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο. Επίσης είχε από πίσω της μια τεράστια πλατφόρμα για να αντλεί στοιχεία και ήταν “δεμένη” πάνω στο μεγαλύτερο ψηφιακό κατάστημα του κόσμου. 

Η Maic και η MLS δεν έχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ η εταιρεία δεν έχει τα αντίστοιχα κεφάλαια για κάψιμο. Επίσης η υλοποίηση είναι αρκετά μακρυά από το μοντέλο των σύγχρονων ψηφιακών βοηθών, με έμφαση στα γραφικά, τα οποία όμως επίσης δεν είναι αντίστοιχα της εποχής. 

Η τιμολογιακή πολιτική την τοποθέτησε στο ανώτερο εύρος τιμών, σε μια περιοχή στην οποία η αγορά δεν έχει μάθει να βλέπει προϊόντα της MLS, ενώ δεν είχε την απαραίτητη προώθηση που είναι απαραίτητη για ένα τόσο πρωτοποριακό προϊόν για την χώρα μας. 

Αυτό μεταφράστηκε σε αδύναμες πωλήσεις, ενώ και η πορεία των πωλήσεων στις χώρες των Βαλκανίων δεν ήταν η αναμενόμενη, κάτι που οδήγησε στην πτώση της μετοχής της εταιρείας. 

Όπως φαίνεται, η πορεία της MLS κρατιόταν από μια κλωστή, καθώς με την πρώτη αναποδιά ήταν αρκετό να προχωρήσει σε πώληση ένας επενδυτής για να προκαλέσει την αλυσιδωτή αντίδραση των υπόλοιπων, κάτι που οδήγησε σε χιονοστιβάδα. Ίσως δεν άξιζε μια τέτοια μεταχείριση σε μια εταιρεία που έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής στο παρελθόν, όμως η αγορά είναι αμείλικτη. 

Πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετοχών

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να το περιορίσει, η MLS ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση του προγράμματος αγορών ίδιων μετοχών και ίδιων ομολόγων, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση. 

“Η εταιρεία MLS Πληροφορική Α.Ε ενημερώνει το επενδυτικό κοινό κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και της από 18.10.2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ότι αποφασίστηκε η επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο ανεστάλη δυνάμει της από 28.03.2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, σε εφαρμογή της από 29.06.2018 απόφασης της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας». 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση, «το Δ.Σ της εταιρείας αποφάσισε στις 18/10/2019 την αγορά ιδίων ομολόγων που εκδόθηκαν δυνάμει των από 11/07/2016, 31/08/2017 και 25/07/2019 Κοινών Ομολογιακών Δανείων και διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν. 4548/2018 και έως του ποσού 1.670.000 ευρώ με σκοπό την οριστική μείωση των υποχρεώσεών της. Κατόπιν της αγοράς, η Εταιρία θα προβεί άμεσα στην ακύρωση των αποκτώμενων ομολογιών». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ