Με 1,1 δισ. ευρώ η Fosun έσωσε την Thomas Cook!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κεφάλαιο διάσωσης της Fosun θα διατεθεί τόσο για την απόκτηση του συνόλου του πακέτου μετοχών της ταξιδιωτικής εταιρείας αλλά και μέρος της αεροπορικής εταιρείας.  

Η Fosun θα παράσχει το ήμισυ των υποχρεώσεων της Thomas Cook σε αντάλλαγμα για τον ταξιδιωτικό βραχίονα της εταιρείας, με τις τράπεζες να συνεισφέρουν το υπόλοιπο, μετατρέποντας το υπάρχον χρέος σε αποθεματικό της εταιρείας. 

Το σχέδιο διάσωσης που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, παρέχει σταθερότητα στην THomas Cook καθώς προετοιμάζεται για την δύσκολη χειμερινή περίοδο που τα έσοδα των ταξιδιωτικών γραφείων παραδοσιακά συμπιέζονται. 

Η συμφωνία θα αφήσει τη Fosun να κατέχει τουλάχιστον το 75% της κύριας δραστηριότητας διακοπών της Cook και περίπου το 25% της αεροπορικής της εταιρείας. Οι δανειστές θα πάρουν το υπόλοιπο της αεροπορικής εταιρείας και το 25% των τουριστικών επιχειρήσεων.

Για την Fosun Tourism , η οποία αν και ανήκει στον όμιλο Fosun διαπραγματεύεται αυτόνομα στο ταμπλό, αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη εξαγορά τουριστικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ύστερα από την αγορά της Resort Mediterranee το 2015.

Η συμφωνία  αφήνει ανοιχτό το δρόμο για μια πιθανή πώληση του βραχίονα αερομεταφορών της Thomas Cook και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ακόμα αναμένεται η απόφαση των ρυθμιστικών και αντιμονοπωλιακών αρχών, καθώς και της νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ των μερών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ