Markit: Σταθερή η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία τον Ιούλιο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται, ωθώντας τις εταιρείες να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, σύμφωνα με την IΗS Markit.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για την ελληνική μεταποίηση, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της εγχώριας οικονομίας, παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στις 53,5 μονάδες, παραμένοντας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας, σύμφωνα με το Reuters. Όπως σημειώνεται ο μεταποιητικός τομέας βελτιώνεται σταθερά από τον Ιούνιο του 2017.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με την μεταποιητική δραστηριότητα να καταγράφει άνοδο για 14ο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν αν και με πιο ήπιο ρυθμό από τον Ιούνιο.

Αν και οι τιμές των πρώτων υλών συνέχισαν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, ορισμένες επιχειρήσεις κατάφεραν να περάσουν τις επιβαρύνσεις τους στην κατανάλωση, σύμφωνα με τη Markit.

Παράλληλα, τον Ιούλιο καταγράφηκε νέα αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Μάιο του προηγούμενου έτους, με πολλές επιχειρήσεις να εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες για αύξηση της παραγωγής του το επόμενο έτος, όπως προκύπτει από την έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ