Maersk: Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι η μόνη απειλή για το εμπόριο

Την ώρα που όλος ο επιχειρηματικός κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο προειδοποιεί ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν είναι η μόνη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο δανέζικος κολοσσός A.P. Moller-Maersk τονίζει ότι οι εκκρεμούσες εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στην Κίνα θα μπορούσαν να πλήξουν εκ νέου τις παγκόσμιες ροές εμπορευμάτων, σε μια εποχή που η εμπορική δραστηριότητα έχει ήδη επιβραδυνθεί.

“Πρώτα απ’ όλα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα μια συζήτηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις τους διακόπηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Καθώς λοιπόν οι συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζονται, είμαι βέβαιος ότι θα αναζωπυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους δασμούς στα αυτοκίνητα και όχι μόνο, δήλωσε ο Soren Skou, διευθύνων σύμβουλος του δανέζικου ομίλου, στο CNBC κατά τη διάρκεια φόρουμ στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει πέρυσι να επιβάλλει δασμούς έως και 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στις ΗΠΑ, κάτι που όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε, καθώς μετά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να διατηρήσει προς το παρόν τους δασμούς αμετάβλητους.

Κινδύνους, όμως, εντοπίζει ο επικεφαλής της A.P. Moller-Maersk και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Πεκίνο. Η Ευρώπη θέλει να αλλάξει τη σχέση της με την Κίνα και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο”, σημείωσε ο Skou, με αφορμή τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις Ευρωπαίων ηγετών για επέλαση κινεζικών επιχειρήσεων στην ήπειρο.

Ενδεικτική των επικρίσεων που δέχεται το μπλοκ για τις σχέσεις του με την Κίνα είναι η πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να είναι “αφελής” όταν συζητά με το Πεκίνο. Το σχόλιο, μάλιστα, έγινε την ώρα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποιεί επίσκεψη σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Γαλλία, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του δανεζικού ομίλου, λοιπόν, ενδεχόμενη επιδείνωση των εξελίξεων είτε σε κάποιο είτε και στα δύο αυτά μέτωπα θα επιφέρει νέο σημαντικό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο, που ήδη έχει υποχωρήσει εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως υποχώρησε το 2018 στο 4% από 5,3% το 2017, και αναμένεται να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό και την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπό την παραδοχή βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ