“Long” για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει η Societe Generale

Long θέσεις για τα ελληνικά ομόλογα συστήνει η Societe Generale σε έκθεσή της για τη χώρα μας, όπου σημειώνει ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για περαιτέρω μείωση του spread και κατά συνέπεια μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους έχουν θέσεις σε αυτά.

Η γαλλική τράπεζα τονίζει, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια φάση που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ προσθέτει ότι το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ένα μεγάλο “μαξιλάρι” ρευστότητας αποτελεί καλό νέο για τους επενδυτές.

Όπως εξηγεί, αυτή η ρευστότητα δίνει αρκετή ασφάλεια στους επενδυτές -κάτι που έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν-, προσθέτοντας μάλιστα ότι η ασφάλεια αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη, με τη χώρα να εκδίδει τίτλους με πολύ υψηλό επιτόκιο, δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων της. Θεωρεί, δε, ότι το γεγονός αυτό, δηλαδή της ασφάλειας, δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένο στις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γαλλική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα θέτουν υποψηφιότητα για περαιτέρω μείωση του spread. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά είναι περιορισμένοι, συνεπώς όσοι είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν θέσεις πρέπει να περιμένουν λίγες εβδομάδες, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές, πιθανόν μετά το Πάσχα της 28ης Απριλίου.

Η νέα έκδοση θα αφορά είτε ένα τριετές ομόλογο είτε το reopening υφιστάμενων εκδόσεων, όπως του 5ετούς το οποίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο είτε του 7ετούς που εκδόθηκε τον πέρυσι τον Φεβρουάριο. Όπως σημειώνει, ο ΟΔΔΗΧ δεν χρειάζεται νέα χρηματοδότηση, όμως θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά για να βοηθήσει τη ρευστότητα, κάτι που σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα είναι απαραίτητο για να υπάρξει νέος γύρος μείωσης του spread.

Όπως παρατηρεί εξάλλου η Societe Generale, τα spreads των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, αλλά παρά το ισχυρό ράλι, η ίδια παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ