Σεμπάστιαν Φίτζεκ: ο συγγραφέας-σταρ των ψυχολογικών θρίλερ

Ο 49χρονος Βερολινέζος συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο με το ιδιαίτερο ύφος του, την μοναδική ικανότητά του στην ψυχολογική ανάλυση των βασικών προσώπων κάθε μυθιστορήματος και την απρόβλεπτη εξέλιξη που κρατάει την αγωνία του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα («Η Θεραπεία»), που κυκλοφόρησε το 2006 και έγινε αμέσως bestseller, o Σεμπάστιαν Φίτζεκ (Sebastian Fitzek) κατέκτησε αμέσως μια περίοπτη θέση στην λογοτεχνία της Γερμανίας. Με το ιδιαίτερο στυλ του (ένα "μείγμα" σκανδιναβικού crime fiction και αμερικανικού ατμοσφαιρικού θρίλερ), τις πρωτότυπες και ταυτόχρονα ρεαλιστικές ιστορίες και την αποτύπωση των χαρακτήρων μέχρι την τελευταία τους ενδόμυχη στις σελίδες των βιβλίων του μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ της νέας γενιάς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία πως τα βιβλία του κυκλοφορούν σε 29 χώρες, έχοντας μεταφραστεί σε 24 γλώσσες (ανάμεσά τους και στα ελληνικά), οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα 12.000.000 αντίτυπα, ενώ τα πιο σημαντικά από τα bestseller τους έχουν διασκευαστεί τόσο για το θέατρο όσο και για τον κινηματογράφο.

Ο Βερολινέζος συγγραφέας-φαινόμενο με τα τρία πρώτα του βιβλία («Πτήση 7Α», «Η Θεραπεία» και «Το Δέμα») που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, εξελίχθηκε πλέον σε αγαπημένο συγγραφέα του ελληνικού κοινού που λατρεύει το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας (αστυνομικά/crime/θρίλερ).
Όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του μυθιστόρημα στην Γερμανία το 2006, με τίτλο «Η Θεραπεία» στην Γερμανία, έγινε αμέσως bestseller και ο ίδιος αναδείχθηκε σε μεγάλο όνομα της νέας γερμανικής λογοτεχνικής σκηνής ενώ μέσα σε μια τετραετία (με 6 νέα επιτυχημένα εμπορικά βιβλία) χαρακτηρίστηκε ως ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ της χώρας.

Μάλιστα, το 2006 στην λίστα με τα bestseller της Γερμανία κατάφερε να εκθρονίσει από την κορυφή το μυθιστόρημα "Κώδικας Ντα Βίντσι" του Νταν Μπράουν που έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων σε όλο τον κόσμο και είναι ανάμεσα στα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στην σύγχρονη ιστορία της λογοτεχνία! 

Γι' αυτό εκείνο το διάστημα τα σχετικά δημοσιεύματα τον συνέκριναν με δυο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: τον Σουηδό Στιγκ Λάρσον (της Τριλογίας "Millennium", Το κορίτσι με το τατουάζ, Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας, Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά) και τον Νορβηγό Γιο Νέσμπο (ο οποίος θεωρείται ως ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Σκανδιναβία).

Την τελευταία δεκαετία τα βιβλία του γίνονται bestseller στην Γερμανία και συνήθως μεταφράζονται σε περισσότερες από 20 γλώσσες ενώ η δημοτικότητά του αυξάνεται κάθε χρόνο, έχοντας αποκτήσει φανατικό κοινό στη Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Το νέο bestseller του Φίτζεκ 
Το μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Φίτζεκ με τίτλο "Το πείραμα" (εκδόσεις Διόπτρα) είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου, μια πρωτότυπη και ασυνήθιστη ιστορία, που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από το αστυνομικό δελτίο του περασμένου Δεκεμβρίου. Με συναρπαστική πλοκή, πολλές ανατροπές και απρόβλεπτο φινάλε.

Τρεις γυναίκες εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Μία εβδομάδα είναι αρκετή για τον ψυχοπαθή, γνωστό και ως Ψυχοθραύστη, για να τις καταστρέψει. Κανένας δεν γνωρίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί, όμως μέχρι την έβδομη ημέρα θα είναι πλέον ψυχολογικά νεκρές, θαμμένες ζωντανές στο ίδιο τους το σώμα. Δεν πρόκειται για φόνο… Δεν είναι βιασμός… Δεν υπάρχουν σημάδια από αποτρόπαια βασανιστήρια…

Η κατάστασή τους όμως είναι ένα ανεξήγητο επιστημονικά μυστήριο που προβληματίζει τις αστυνομικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση ένα μόνο γεγονός είναι κοινό: οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει σε κάθε θύμα του.

Λίγο πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων, ο Ψυχοθραύστης θα ξαναχτυπήσει. Σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο, το χιόνι πέφτει πυκνό, καθιστώντας τον χώρο ακόμα πιο δυσπρόσιτο και απομονωμένο. Γιατροί και ασθενείς συνειδητοποιούν με φρίκη ότι ο μανιακός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη βρίσκεται ανάμεσά τους. Παγιδευμένοι στο εσωτερικό της κλινικής, η μόνη τους διέξοδος είναι να ενωθούν για να προστατέψουν ο ένας τον άλλον.

Όμως, σε μία νύχτα ανείπωτου τρόμου όπως αυτή, εκείνος θα τους αποδείξει πως δεν υπάρχει διαφυγή…