Πέντε ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και έμειναν στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους!

Αφήνοντας στην άκρη τις ταινίες του ’60 και του ’70 που παρουσιάζουν μια Ελλάδα που γνωρίσαμε ξώφαλτσα, θα σας παρουσιάσουμε μια πεντάδα που παρουσιάζει ρεαλιστικά ελληνικά γνώριμα σκηνικά.

Πολλές ταινίες ειδικά στο παρελθόν αλλά και στο σύγχρονο σινεμά, έχουν γυριστεί στην χώρα μας δείχνοντας τις ομορφιές της. Κάποιες άλλες έχουν μπει σε ειδικό context και υποχρεωτικά μέρος των γυρισμάτων γυρίστηκε εδώ για λόγους ρεαλισμού. Σε κάθε περίπτωση κάποιες ταινίες μας έδειξαν μια άλλη Ελλάδα, που την αγάπησαν οι τουρίστες, αλλά και οι Έλληνες!

Αφήνοντας στην άκρη τις ταινίες του ’60 και του ’70 που παρουσιάζουν μια Ελλάδα που γνωρίσαμε ξώφαλτσα, θα σας παρουσιάσουμε μια πεντάδα που παρουσιάζει ρεαλιστικά ελληνικά γνώριμα σκηνικά.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι στην Κεφαλλονιά
Ατάλαντος Νίκολας Κέιτζ, υποδύεται τον γλεντοκόπο λοχαγό Κορέλι που Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν, τι να έπαιρνε μαζί του; Χειροβομβίδα και έξτρα γεμιστήρα; Πήρε ένα μαντολίνο και πήγε στην Κεφαλλονιά. Βέβαια η ταινία αποδείχθηκε χρυσάφι για το υπέροχο νησί του Ιονίου με τα γαλαζοπράσινα νερά, όπου δεκάδες διάσημοι και άσημοι το επισκέφθηκαν τις χρονιές μετά την ταινία.

Να είναι πάντα καλά ο πιο μονόπλευρος και ατάλαντος ηθοποιός της γενιάς του, που σε όλες τις ταινίες παίζει τον εξής έναν ρόλο, τον ημίτρελο εαυτό του, που βοήθησε τον ελληνικό τουρισμό.

Mamma Mia στην Σκόπελο
Σε ένα υπέροχο και πράσινο νησί των Σποράδων, την Σκόπελο γυρίστηκε, το μιούζικαλ αμερικανικής και βρετανικής συμπαραγωγής, Mamma Mia. To παρεκκλησι του Άη Γιάννη είναι το πιο διάσημο μέρος του νησιού, η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και ακόμα το νησί έχει κοινό που το επισκέπτεται λόγω της σύνδεσης με το μιούζικαλ. Παράδειγμα προς μίμηση, διαχρονικά η αυτοδιοίκηση συντηρεί τις περιοχές που γυρίστηκε το φιλμ και ακόμα οι επιχειρηματίες του νησιού κερδίζουν από αυτό.

Πριν τα Μεσάνυχτα
Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Ρ. Λινκλέιτερ Μετά από τα (Πριν το Ξημέρωμα του 1995 και Πριν το Ηλιοβασίλεμα του 2004), όπου μπορεί να αναγνωρίσετε μερικές ομορφιές της Καρδαμύλης και την άγρια μεσσηνιακή Μάνη. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ δύο χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο Λινκλέιτερ καθώς έκανε κάστινγκ στις περιοχές των γυρισμάτων, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, εντυπωσιάστηκε και ακύρωσε όλες τις υπόλοιπες εκδρομές για ρεπεράζ. Του έκανε αρκετά ανθρώπινη, ώστε να εστιάσει στις ανθρώπινες σχέσεις και το φόντο να δημιουργεί ηρεμία και οικειότητα. Ο Λινκλέιτερ δεν χρειάστηκε κανένα ακραίο ή ασυνήθιστο πλάνο, παρουσιάζοντας αγνή, άγια ομορφιά.

Beckett
Από τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς,(2021), σε αποκλειστική παραγωγή Netflix, μια ταινία όνειδος για την υποκριτική τέχνη, βρίσκεται στη λίστα μας λόγω της χρονικής στιγμή που -δυστυχώς- γυρίστηκε σε Ιωάννινα και Αθήνα. Πρωταγωνιστεί ο γιος του Ντένζελ Ουάσινγκτον, δεν αξίζει καν την ονομαστική αναφορά το παλικάρι, μιας και δεν μπορεί, δεν το έχει και δεν θα το βρει ποτέ. Η υπόθεση για τα σκουπίδια, όμως έχει χαρίσει μερικές από τις καλύτερες και πιο εμπαθείς μονάστερες κριτικές που έχουν γραφτεί ποτέ στο Imdb. Οι γραμμές που διαβάζετε αυτή την στιγμή είναι αποθεωτικές, μπροστά σε αυτές.

Μην προσπαθήσετε να το δείτε ούτε στο mute, φανταστείτε πως ο Κέβιν Α. Ράις συνελήφθη για κατοχή μικροποσότητας σεναρίου.

Μαζί ή Τίποτα – In the Fade
Του Γερμανού σκηνοθέτη τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν, που έχει γυρίσει και το εξαιρετικό Soul Kitchen για ένα ελληνικό εστιατόριο του Αμβούργου, με θαυμάσιο καστ. Πρόκειται για ένα θρίλερ εκδίκησης με την Νταϊάν Κρούγκερ στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Η ιδέα προήλθε από μια σειρά δολοφονιών κατά Γερμανών και Ελλήνων τουρκικής καταγωγής από νεοναζί στην Γερμανία.

Αφορά μια βομβιστική επίθεση όπου η Νταϊάν Κρούγκερ χάνει τον Γερμανό κουρδικής καταγωγής σύζυγό της και τον γιό της. Επειδή σας έχουμε κακομάθει με την στήλη αυτή, η ταινία πήρε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και η Κρούγκερ πήρε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες. Όμως ο Ακίν δεν μένει στο πολιτικό κομμάτι: Μπαίνει σε βάθος στις προσωπικές στιγμές, μέχρι την στιγμή που θα ξεχαστείτε σχετικά με το τι αφορά η ταινία. Αργότερα στην υπόθεση Katja Sekerci, η Νταϊάν Κρούγκερ ελλείψει δικαιοσύνης αναγκάζεται να αναζητήσει εκδίκηση στην…Ελλάδα! Εκεί συναντά τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Οικονομίδη σε ρόλο-κλειδί.

Γυρίσματα έγιναν σε πολλές περιοχές της Αττικής, όπως τον Μαραθώνα, το Σούνιο και την Βαρυμπόμπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ