Θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα»: Τελευταίες παραστάσεις και κοινωνική δράση

Το τρέχον και το επόμενο Σαββατοκύριακο (1-2 & 8-9/4) οι τελευταίες παραστάσεις των τριών έργων που παίζονται στο θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα».

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να ρίξουν αυλαία οι τρεις παραστάσεις που παίζονται στο θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα» (Πλ. ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου – 210 4816200). Συγκεκριμένα, τα έργα «Ακρότητες», «Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά» και «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη».

Εκτός, όμως, από την θεατρική υπάρχει και κοινωνική δράση στο θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα». Μέχρι σήμερα (2/4, 21:00) είναι σε εξέλιξη καμπάνια για τα μωρά με εισαγγελική παραγγελία και τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στο θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα» συγκεντρώνουν -και μας καλούν να συνεισφέρουμε ότι μπορούμε από- πάνες, μωρομάντηλα, κρουασάν, μπισκότα, γάλατα όλων των ειδών (βρεφικά, παιδικά, εβαπορέ, σε σκόνη), βρεφικές και παιδικές κρέμες, δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ για τη στήριξη των οικογενειών με πάσχοντα από χρονιές παθήσεις παιδιά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου 210 4816200. Οι ώρες λειτουργίας του, είναι:
Δευτέρα-Παρασκευή 08:30 – 13:30
Σάββατο 19:00 – 22:00
Κυριακή 10:30 – 14:00 & 17:00 – 21:00

«Ακρότητες»

Τι γίνεται όταν το θύμα γίνεται θύτης και τούμπαλιν, δικαιολογείται η βία και η αυτοδικία; Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, όρια και αν ναι ποια είναι; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της 90λεπτης παράστασης, «Ακρότητες».

Οι συντελεστές της παράστασης αναρωτιούνται: «Γνωρίζετε ότι:

  • Μόνο το 4% των βιασμών και το 9% από τις απόπειρες βιασμού φτάνουν στο δικαστήριο;
  • Μόνο το 2% των υποθέσεων που παρουσιάζουν πειστήρια οδηγούν τους δικαστές σε καταδικαστική απόφαση και το βιαστή στη φυλακή;
  • Κάθε βιαστής που συλλαμβάνεται έχει διαπράξει (κατά μέσο όρο) 29 βιασμούς, ή απόπειρες βιασμού»;

Παραδέχονται, πως: «Είναι αλήθεια ότι εμείς το αγνοούσαμε. Και ίσως αυτό, το σχεδόν αθέατο του εγκλήματος, ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τις «Ακρότητες» (Extremities), του Αμερικανού, William Mastrosimone».

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Δαφνής, το πολυβραβευμένο έργο γράφτηκε το 1978 και «αφηγείται μια φαινομενικά απλή (τρόπος του λέγειν) ιστορία:

Ένας άντρας, μπαίνει σε ένα σπίτι να βιάσει μια γυναίκα (στον ρόλο η Ελεονώρα Αντωνιάδου).

Αυτή, καταφέρνει να τον εξουδετερώσει. Τον δένει χειροπόδαρα και σχεδόν τυφλό αρχίζει να τον βασανίζει απάνθρωπα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται; Ίσως.

Στη σκηνή εμφανίζονται οι δυο συγκάτοικοι και φίλες της γυναίκας (στους ρόλους, η Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και η Σοφία Αγγελικοπούλου).

Τότε αρχίζει για μας η «ανάγνωση» του έργου, ο δικός μας προβληματισμός, που δεν σχετίζεται με την «δημοφιλία» της φρίκης, ούτε με τη δημαγωγία του βιασμού.

Η ηρωίδα διεκδικεί την έγκριση, την αποδοχή της πράξης της. Αλλά ΔΕΝ θα την έχει.

Η μια (βιασμένη όταν ήταν έφηβη) προτείνει να τον αφήσουν να φύγει και να … το ξεχάσουν. Η άλλη, να καλέσουν την αστυνομία, αφού «… υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται».

Είναι και ο βιαστής (στον ρόλο ο Θοδωρής Αντωνιάδης), που θα μπορούσε να είναι το «καλό παιδί» της διπλανής πόρτας.

Κυνικός, χειριστικός και επικίνδυνα πειστικός, θα εκλιπαρήσει τη συμπάθεια, με επιχειρήματα που φαίνονται λογικά, αφού ο ίδιος είναι οικογενειάρχης, σεξουαλικά χορτάτος και (προφανώς) δεν είχε λόγο να βιάσει. Θα ισχυριστεί ότι η γυναίκα φταίει, που τον προκάλεσε με την προκλητική της εμφάνιση και την οικειότητα που του έδειξε.

Εξ άλλου, ο βιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί και η απόπειρα δεν αποδεικνύεται. Αντίθετα, ο ίδιος είναι άγρια χτυπημένος και σχεδόν τυφλός…   Αδιέξοδο. Στο έργο (και προφανώς στην παράστασή μας) είναι διάχυτη η ακραία βία. Το ίδιο και η αίσθηση ότι ο φόνος είναι κάθε στιγμή αναμενόμενος.

Επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε στον λιλιπούτειο «Πίσω χώρο», έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό χώρο, που η άμεση επαφή των θεατών με τη δράση, μεγεθύνει το ρεαλισμό των σκηνών, γεγονός που – χωρίς να είναι αυτοσκοπός μας – διευκολύνει στη βιωματική προσέγγιση του έργου».

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Αντωνιάδης, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Σοφία Αγγελικοπούλου.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής

Σκηνικά: Ελένη Σουμή

Κοστούμια: Ελένη Παπαδοπούλου

Μουσική επιμέλεια-Βοηθός σκηνοθέτη: Κων/να Σαραντοπούλου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Εκτέλεση φωτισμών: Νίκος Μαυρόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Αφίσα-πρόγραμμα: Μαριέτα Ρούσσου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης ~ ORKI

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 1 & 8/4 στις 21:00

Κυριακή 2 & 9/4 στις 18:30

Τιμή εισιτηρίου: 12 και 15 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου και στο Viva.gr

«Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά»

Μια φορά κι ένα καιρό… 600 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας, έζησε ένας δούλος, που τον έλεγαν Αίσωπο.

Ήταν πολύ μελαχρινός (Αίσωπος, στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Αιθίοπας),  κοντούλης, ασχημούλης, τραυλός και… κούτσαινε λιγάκι.

Κι όμως, αυτό το βασανισμένο πλάσμα, πάλεψε σ’ όλη του τη ζωή για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.

Έκανε το όνομά του γνωστό σ’ όλο τον κόσμο και οι μύθοι του (υποδείγματα ήθους και ευθυκρισίας) γαλούχησαν γενιές και γενιές ανά τους αιώνες.

Η ομάδα του θεάτρου «Κάτω απ’ τη γέφυρα» έκανε αυτήν την παράσταση, για να γνωρίσουμε την πολυτάραχη ζωή του.

Τίτλος της «Αίσωπος, ένας φίλος από τα παλιά» και είναι αφιερωμένη σε κάθε Άνθρωπο που οι δυσκολίες δεν τον λύγισαν, που προόδεψε, έγινε ευτυχισμένος και χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο.

Στην 75λεπτη διάρκειά της παρουσιάζονται και κάποιοι από τους μύθους του, δραματοποιημένοι και ενταγμένοι στη δομή της σαν μουσικά «ιντερλούδια».

Το έργο είναι του Νίκου Δαφνή, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Η μουσική και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη και του Νίκου Τσέκου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια, της Δέσποινας Βολίδη, η χορογραφία-κίνηση του Αλέξανδρου Χατζιάρα.

Φωτισμοί: Νίκος Μαυρόπουλος

Video παράστασης: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Αφισοπρόγραμμα: Μαριέτα Ρούσσου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης ~ ORKI

Ερμηνεύουν οι: Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Κων/να Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.

Ημέρα παράστασης: Κυριακή 2/4 στις 12:00

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση: Τηλεφωνική κράτηση στο θέατρο και στο Viva.gr

* Η παράσταση επιλέχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2021».

«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη»

Στο πασίγνωστο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη περιέχονται τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, που σήμερα γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ και οι στόχοι του μεγάλου ποιητή πιο ξεκάθαροι.

Ο αγαθός Τρυγαίος, που πάει στον Ουρανό για να ελευθερώσει την «ΕΙΡΗΝΗ».
Ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολης, που τα βάζει με τους πολεμόχαρους «ΑΧΑΡΝΕΙΣ».
Ο αγαθός Χρεμύλος που μοιράζει στους δίκαιους τον «ΠΛΟΥΤΟ» που βρήκε.
Και αυτοί, όπως και όλοι οι ήρωες του Αριστοφάνη, είναι πρόσωπα-σύμβολα, εύκολα αναγνωρίσιμα στους θεατές κάθε μορφωτικού επιπέδου και κάθε ηλικίας.

Η ομάδα του θεάτρου «Κάτω απ’ τη γέφυρα» είναι σίγουρη πως η παράσταση είναι αντάξια της 25χρονης ιστορίας του θεάτρου και της εμπιστοσύνης που τόσα χρόνια της δείχνουν οι πολυάριθμοι θεατές της.

«Με ευφάνταστα σκηνικά, δεκάδες κοστούμια και αξιοποιώντας (όσο χρειάζεται) τη μαγεία των πολυμέσων, η παράστασή μας ευελπιστούμε να διασκεδάσει τους μικρούς (και όχι μόνο) θεατές και να τους ταξιδέψει σε κόσμους τέτοιους – σαν αυτούς που οραματίστηκε ο μεγάλος ποιητής – που η ειρήνη, η ελευθερία η δικαιοσύνη, η παιδεία και η δημοκρατία είναι κατακτήσεις και όχι… ευχές» επισημαίνει.

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής.

Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Γιάννη Ζουγανέλη (ίδια με της παράστασης του 1978 που θεωρείται κλασική στο χώρο της δισκογραφίας).

Σκηνικά και κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

 Φωτισμοί: Νίκος Μαυρόπουλος

Video παράστασης: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Αφισοπρόγραμμα: Μαριέτα Ρούσσου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης ~ ORKI

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κων/να Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.  

Ημερομηνία παράστασης: Κυριακή 9/4 στις 12:00

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Τηλεφωνική κράτηση στο θέατρο και στο Viva.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ