Αυτά είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα για το 2023!

Η αγορά εργασίας αλλάζει και όλο και περισσότεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι κάνουν συχνά αλλαγή καριέρας για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέες ευκαιρίες εργασίας για όλους. Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα που βρίσκονται σε ανοδική πορεία τη φετινή χρονιά; Ποια είναι τα job openings, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας που περιμένουν τους σημερινούς υποψηφίους; Μια «κλεφτή ματιά» στα δεδομένα του kariera.gr μπορεί να βοηθήσουν όσους αναζητούν εργασία να πάρουν ιδέες και να βρουν άμεσα την εργασία που ψάχνουν.

Επαγγελματίες Πληροφορικής         

Καμία έκπληξη εδώ. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Πληροφορική και την Τεχνολογία γίνονται όλο και πιο περιζήτητα. Τον πρώτο μήνα του 2023 περισσότερες από 280 ανοικτές θέσεις υπήρχαν στο kariera.gr για επαγγέλματα που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, παρατηρώντας τα δεδομένα θα δει κανείς ότι ανά διαστήματα ανοίγουν μέχρι και 15-20 καινούργιες θέσεις ανά ημέρα!

Επαγγελματίες πωλήσεων και λιανεμπόριο

Ακόμα περισσότερο από τα επαγγέλματα πληροφορικής, τα επαγγέλματα Πωλήσεων ξεχωρίζουν σαν «φωτεινά αστέρια» στο στερέωμα των περιζήτητων επαγγελμάτων. Μέσα στις πρώτες μέρες του 2023 οι θέσεις εργασίες για Πωλήσεις (και Λιανεμπόριο γενικότερα) στο kariera.gr κυμαίνονταν μεταξύ 400-500! Οι πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες, από κάθε είδος, από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών ως εταιρείες ενέργειας ή ακόμα και καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες, ψάχνουν την επόμενη γενιά επαγγελματιών που θα τις στελεχώσουν.

Εκπρόσωποι Τηλεφωνικού Κέντρου / απομακρυσμένης εξυπηρέτησης

Όσοι παρακολουθούν συστηματικά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, θα έχει σίγουρα παρατηρήσει ότι συνεχώς ανοίγουν νέες θέσεις για εκπροσώπους (agents, representatives) σε Call Centers ή γενικότερα Contact Centers. Αυτή είναι μια γκάμα επαγγελμάτων που τα τελευταία 3 χρόνια -από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά- σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη: όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στον κλάδο αυτό στην Ελλάδα, ενώ όλο και περισσότερο οι υποψήφιοι βλέπουν στα επαγγέλματα αυτά πολύ θετικές προοπτικές εξέλιξης.

Επαγγελματίες Marketing

Συναφές με τις πωλήσεις, αλλά εξίσου συναφές και με επαγγέλματα επικοινωνίας και διαφήμισης, το marketing είναι σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες ένας κλάδος που ανθίζει. Πλέον με την επέκταση των ψηφιακών νέων μορφών marketing (digital marketing κ.λπ.) αυξάνονται οι ειδικότητες στις οποίες παρατηρείται ζήτηση. Digital Μarketing & Strategy Specialist, Marketing Data Scientist, Search Engine Optimization Specialist, Copywriters και αρκετοί ακόμα ρόλοι μπαίνουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι. Τον Ιανουάριο του ’23 οι διαθέσιμες θέσεις Marketing ήταν πάνω από 150.

Μηχανικοί

Το 2023 δείχνει ότι τα επαγγέλματα Μηχανικών είναι επίσης από αυτά που δεν αποδυναμώνονται. Κάθε είδους μηχανικοί: μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί παραγωγής και διοίκησης, μηχανικοί ηλεκτρονικών συστημάτων και αυτοματισμού, χημικοί μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, ακόμα και μηχανικοί αιολικών πάρκων, είναι σε ζήτηση, με τις ανοικτές θέσεις να αγγίζουν ή να ξεπερνάνε τις 150. Μέσα στον ευρύτερο αυτόν κλάδο της Παραγωγής και των κατασκευών, σημαντική διαφαίνεται και η ζήτηση σε χειριστές βιομηχανικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και εξοπλισμού όπως και συναρμολογητές.

Σε πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη μηχανικών στο Δημόσιο, υπήρχε ρεκόρ χαμηλών συμμετοχών, δηλαδή ελάχιστοι μηχανικοί δήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στο Δημόσιο. Αυτό συνέβη, επειδή πλέον υπάρχουν πολύ καλύτερες, πιο καλά αμοιβόμενες και πιο περιζήτητες δουλειές για μηχανικούς στον ιδιωτικό τομέα!

Υπάλληλοι γραφείου

Σταθερά δημοφιλείς είναι στην αγορά εργασίας οι θέσεις που έχουν να κάνουν με administrative επαγγέλματα. Οι υπάλληλοι γραφείου περικλείουν ως ορισμός ένα μεγάλο φάσμα: αφορούν τμήματα εξυπηρέτησης ή και πωλήσεων, τμήματα παραγγελιών και τιμολόγησης, τμήματα γραμματειακής ή και CRM υποστήριξης, μεταξύ πολλών άλλων. Τον Ιανουάριο του 2023 , δέχθηκαν βιογραφικά περισσότερες από 350 ανοικτές θέσεις για υπαλλήλους γραφείου

Υπάλληλοι Logistics, αποθηκάριοι και οδηγοί

Η εκτόξευση του ψηφιακού εμπορίου δημιούργησε μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με διαχείριση αποθήκης και μεταφορά αγαθών. Το 2022 υπολογίζεται οι αποθήκες αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 250.000 τ.μ.! Το kariera.gr δέχεται συνεχώς νέες θέσεις για ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν σε αυτό το πεδίο: υπεύθυνοι αποθήκης, εκτελεστές παραγγελιών (pickers), υπάλληλοι σε κέντρα διανομής, οδηγοί και άλλες αντίστοιχες ειδικότητες δημιουργούν περισσότερες από 140 νέες θέσεις εργασίας.

Λογιστές

Οι λογιστές είναι από τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα. Ο λογιστικός κλάδος έχει συνεχώς ανάγκες για νέους υποψηφίους και το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας προβλέπει ότι μέχρι το 2024 θα υπάρχουν 142.400 νέες θέσεις εργασίας σε λογιστές και ελεγκτές, με ρυθμό αύξησης 11%!

Επαγγελματίες στον τουρισμό

Ο Τουρισμός, όπως το 2022, έτσι και το 2023 παραμένει ένας από τους πιο δυνατούς επαγγελματικούς πυλώνες. Οι αυξημένες τουριστικές υποδομές και η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν δημιουργούν αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και όλο αυτό συμπαρασύρει με θετικό τρόπο πολλά επαγγέλματα-δορυφόρους στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Από υπαλλήλους στελέχωσης ξενοδοχειακών μονάδων, μέχρι υπαλλήλους σε αξιοθέατα και εκδοτήρια, και από ειδικούς σε τουριστικό customer  experience μέχρι sommelier, maître και γενικώς F&B επαγγελματίες. Η χρονιά ξεκίνησε με περισσότερες από 500 θέσεις, ανοικτές για τον κλάδο του Tουρισμού! Κάθε μία από αυτές αποτελεί μια νέα ευκαιρία καριέρας για όσους ενδιαφέρονται για τον κλάδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ