Μουντιάλ 2022: Ο Εμ. Μαρτίνες έστειλε την Αργεντινή στους «4» (vid)

Η Αργεντινή επικράτησε της Ολλανδίας στα πέναλτι με 4-3 (2-2 κ.α. και παράταση) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, όπου θ’ αναμετρηθεί με την Κροατία.

Άκρως ακατάλληλο για καρδιακούς ήταν το αποψινό (9/12) ματς ανάμεσα στην Ολλανδία και την Αργεντινή. Στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες πήρε την Αργεντινή στα χέρια του και την οδήγησε σε νίκη με 4-3 (2-2 κ.α. και παράταση) και στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Όπου, θ’ αναμετρηθεί (13/12, 21:00), στο ίδιο στάδιο, με την Κροατία για μια θέση στον τελικό.

Η αναμέτρηση στην πόλη Λουσάιλ δεν διέψευσε τις προσδοκίες. Το διακύβευμα (πρόκριση) ήταν τόσο μεγάλο που δεν επέτρεπε… αλεγκρίες και επιπολαιότητες, στόχος ήταν η ουσία και όχι το θέαμα.

Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με ξεκάθαρο προσανατολισμό πρώτα να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα και κατόπιν να ψάξουν το γκολ. Με μικρές αποστάσεις στις γραμμές, «σφιχτή» άμυνα, από ελάχιστα ως καθόλου ρίσκα. Με συνέπεια μια ισορροπημένη εικόνα και ελάχιστες φάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ομάδες πήγαν στ’ αποδυτήρια για την ανάπαυλα των ημιχρόνων με την «Αλμπισελέστε» σε «θέση οδηγού». Χάρη, κυρίως, στο γεγονός ότι διαθέτει στις τάξεις της τον Λιονέλ Μέσι, ενώ οι «οράνιε» όχι.

Ο Λατινοαμερικάνος έκανε μια απίστευτη κάθετη πάσα -χωρίς να κοιτάει- στον Μολίνα που πρόλαβε την έξοδο του Νόπερτ και διαμόρφωσε το 1-0 (35′). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κούνησε δίχτυα, φορώντας την ασπροθαλασί φανέλα.

Στην επανάληψη το… έργο διαφοροποιήθηκε ελάχιστα. Η Ολλανδία διατήρησε μια ελαφρά υπεροχή στην κατοχή της μπάλας αλλά ήταν ανούσια. Γιατί ο ρυθμός της ήταν αργός, δεδομένο που εξυπηρετούσε τα σχέδια της Αργεντινής. Η οποία, παρατάχθηκε για να διατηρήσει τα κεκτημένα, να μην κινδυνεύσει η εστία του Εμιλιάνο Μαρτίνες και όποτε βρει ευκαιρία να διευρύνει το υπέρ της σκορ.

Αυτό συνέβη στο 73′ όταν ο Μέσι εκτέλεσε υποδειγματικά -αφήνοντας «άγαλμα» τον Νόπερτ- την εσχάτη των ποινών. Την οποία, είχε υποδείξει λίγο νωρίτερα ο Ισπανός διαιτητής, Αντόνιο Ματέου Λαόθ, όταν ο Ντάμφρις ανέτρεψε τον Ακούνια.

Με το γκολ αυτό ο Μέσι συμπλήρωσε 10 γκολ με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αργεντινής και μοιράζεται την πρωτιά, στη σχετική λίστα των σκόρερ, με τον Μπατιστούτα.

Στο 76ο λεπτό υπήρξε προσωρινή διακοπή που προκλήθηκε από την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του Ρώσου YouTuber, Βίταλι Ζντοροβέτσκι. Ο οποίος, είχε στο σώμα του γραμμένη τη φράση «Βίταλι ο κορυφαίος όλων των εποχών (GOAT)». Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό είναι πρώην σύντροφός της Κίνσι Βολάνσκι που είχε κάνει το ίδιο -εισβολή και διαφήμιση του συγκεκριμένου καναλιού- στον τελικό Champions League 2019 (Λίβερπουλ – Τότεναμ). 

Όταν άρχισε και πάλι το παιχνίδι, η τυπικά γηπεδούχος δεν είχε άλλη επιλογή, παρά ν’ αναζητήσει μείωση του σκορ με οποιοδήποτε τρόπο. Το κατάφερε από αέρος, ύστερα από γυριστή κεφαλιά του Βέγκχορστ (83′).

Και σχεδόν στην επόμενη φάση «άγγιξε» την ισοφάριση αλλά το σουτ από τον Μπέργκχαους «ξύρισε» το κάθετο δοκάρι.

Το χρονικό διάστημα που απέμενε σε συνδυασμό με το διακύβευμα και την κούραση, έκαναν τα νεύρα «τσατάλια». Με συνέπεια στο 89′ να απειληθεί σύρραξη, όταν ο Παρέδες έκανε δυνατό φάουλ και στη συνέχεια κλώτσησε την μπάλα προς τον ολλανδικό πάγκο. Παίκτες και άλλα μέλη της αποστολής από τη «χώρα της τουλίπας» μπούκαραν στο γήπεδο και έγινε ένας ψιλοχαμός.

Με την άμεση παρέμβαση των εκατέρωθεν ψύχραιμων και του διαιτητή, δεν πήρε χειρότερη τροπή από μερικές κάρτες.

Στο εναπομείναν διάστημα (που περιελάμβανε και 10λετη καθυστέρηση) η Αργεντινή αμυνόταν και… κοίταγε το ρολόι. Η Ολλανδία, προσπάθησε κυρίως με στημένες φάσεις και σέντρες -λόγω υπεροπλίας σε ύψος- να ισοφαρίσει. Το πέτυχε μια… ανάσα πριν από τη λήξη, στην τελευταία φάση του αγώνα (90’+11′). Ο Κουπμάινερς εκτέλεσε φάουλ πολύ έξυπνα με συρτή πάσα. Ο Βέγκχορστ -μέσα από την περιοχή- έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, τους Αργεντινούς στο… «καναβάτσο» και την αναμέτρηση στην παράταση.

We’re not done yet…#FIFAWorldCup | #NED #ARG

Στα επιπλέον 30 λεπτά, και παρά την κούραση, οι 22 ποδοσφαιριστές τα έδωσαν όλα. Η «Αλμπισελέστε» δημιούργησε όσες ευκαιρίες δεν είχε δημιουργήσει σε ολόκληρο 90λεπτο και μια φορά είδε το δοκάρι να της στερεί τη νίκη πρόκριση σε σουτ από τον Έντσο Φερνάντες (120′).

Το 2-2 δεν άλλαξε και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι.

Όπου ο Εμ. Μαρτίνες απέκρουσε δύο εκτελέσεις Ολλανδών.

Στέλνοντας την «Αλμπισελέστε» στους 4 της διοργάνωσης. 

Και την Ολλανδία στον… ψυχολόγο. Για να διαχειριστεί τις συνέπειες από το… ταξίδι μ’ επιστροφή «κόλαση-παράδεισος».

Η διαδικασία των πέναλτι:

Εκτέλεση Φαν Ντάικ, απέκρουσε ο Μαρτίνες
Μέσι 0-1
Εκτέλεση Μπεργκχάους απέκρουσε ο Μαρτίνες
Παρέδες 0-2
Κουπμάινερς 1-2
Μοντίλ 1-3
Βέγκχορστ 2-3
Εκτέλεση Φερνάντες, άουτ 2-3
Λουκ Ντε Γιονγκ 3-3
Λαουτάρο Μαρτίνες 3-4

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακε, Ντεπάι (78΄ Βέγκχορστ), Ντε Ρουν (46΄ Κοπμάϊνερς), Μπλιντ (64΄ Λουκ Ντε Γιονγκ), Ντε Γιονγκ, Ντάμφρις, Μπερχβάιν (46΄ Μπερχάους), Χάκπο (113΄ Λανγκ).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Ρομέρο (78΄ Πετσέλα), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες (112΄ Ντι Μαρία), Ντε Πολ (66΄ Παρέδες), Ακούνια (78΄ Ταλιαφίκο), Μακ Άλιστερ, Φερνάντες, Μολίνα (106΄ Μοντίλ), Άλβαρες (82΄ Λαουτάρο Μαρτίνες), Μέσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ