Μουντιάλ 2022: Η «τροπική καταιγίδα» Βραζιλία… σάρωσε τη Ν. Κορέα (vid)

Η Βραζιλία, για τη φάση των «16», επιβλήθηκε της Ν. Κορέας με 4-1 και με πανηγυρικό τρόπο προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Η Ν. Κορέα «έπεσε» απόψε (5/12) σε «τροπική καταιγίδα» και υπέστη «ολοκληρωτική καταστροφή». Η Βραζιλία ήταν σαρωτική και επιβλήθηκε με 4-1.

Φροντίζοντας να «σφραγίσει» με θέαμα και ευρύ σκορ το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Μουντιάλ που γίνεται στο Κατάρ. Στους «8» θ’ αντιμετωπίσει την Κροατία (9/12, 21:00).

Η «Σελεσάο» μπήκε -στο (απο)συναρμολογούμενο στάδιο «974» στη Ντόχα, που φιλοξένησε για τελευταία φορά αγώνα της διοργάνωσης- αποφασισμένη όχι απλά να προκριθεί αλλά να το κάνει με εκθαμβωτικό τρόπο. Οι Ασιάτες ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν -κυρίως λόγω της άκρως προβληματικής τους ανασταλτικής λειτουργίας- ν’ αποτελέσουν υπολογίσιμο εμπόδιο για τους Βραζιλιάνους. Δεν άντεξαν ούτε 10 λεπτά στη λατινοαμερικάνικη «καταιγίδα» και στη συνέχεια -στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα- ήταν αυτοί με την καλύτερη θέση θεατή, σε μια παράσταση για έναν ρόλο. Οι Λατινοαμερικάνοι «χόρευαν» εντός και εκτός γηπέδου.

Οι 11 που παρατάθηκαν για το εναρκτήριο λάκτισμα «εξουδετέρωσαν» τους «Πολεμιστές ταεγιούκ» με… καποέιρα (σσ βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη, με… μανδύα χορού) στο… άψε σβήσε. Μόλις στο 7′ ο Βινίσιους… έφερε «την πρώτη στροφή» στον «χορό των γκολ» που ακολούθησε.

Στο 13′ ο Νεϊμάρ -στην επανεμφάνισή του μετά τον τραυματισμό- έκανε το 2-0 από την άσπρη βούλα.

Την οποία είχε δείξει ο Γάλλος διαιτητής, Κλεμάν Τουρπάν, μετά την απρόσεκτη απόπειρα του Γου-Γιονγκ Γιουνγκ να διώξει την μπάλα αλλά τελικά να κλωτσάει το πόδι του Ριτσάρλισον που είχε προλάβει να «τσιμπήσει» την μπάλα.

Η Ν. Κορέα αποπειράθηκε ν’ απαντήσει αλλά ο Άλισον έδιωξε εντυπωσιακά το σουτ που έκανε ο Χι-Τσαν Χουάνγκ. Το… θράσος των Ασιατών «εκνεύρισε» τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι τους… τιμώρησαν με άλλα δύο γκολ πριν ο διαιτητής στείλει τις δύο ομάδας στ’ αποδυτήρια.

Στο 29′ οι Ριτσάρλισον, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα «έκρυψαν» την μπάλα και την εμφάνισε ο πρώτος στα δίχτυα του Σονγκ-Γκιου Κιμ για το 3-0.

Το αποτέλεσμα του πρώτου 45λέπτου διαμόρφωσε ο Πακετά στο 36′.

Το σκορ θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά η «Σελεσάο» σπατάλησε τις ευκαιρίες.

Στην επανάληψη η Βραζιλία άφησε λίγο το «γκάζι», χωρίς να σταματήσει την προσπάθεια διεύρυνσης του σκορ. Ταυτόχρονα με τη «χαλάρωση» των Λατινοαμερικάνων η Ν. Κορέα βελτίωσε τη δική της απόδοση. Άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο και έχασε την ευκαιρία να πετύχει το «γκολ της τιμής» στο 47′, όταν ο Άλισον σταμάτησε τον Σον. Όμως, στο 76′ ο τερματοφύλακας της «Σελεσάο» δεν μπόρεσε να αντιδράσει στον «κεραυνό» του Σέινγκ-Χο Πέικ.

Ως τη λήξη δημιουργήθηκαν ορισμένες ακόμα ευκαιρίες αλλά είτε κακές επιλογές στην τελική προσπάθεια, είτε σωστές ανασταλτικές αντιδράσεις από τους αμυνόμενους δεν επέτρεψαν να παραβιαστούν άλλη φορά οι δύο εστίες.

Με το που ακούστηκε το τριπλό σφύριγμα από τον διαιτητή, οι παίκτες της Βραζιλίας πήραν και άνοιξαν ένα -ουσιαστικά ευχητήριο- πανό για τον νοσηλευόμενο στο νοσοκομείο Πελέ.

Στη συνέχεια πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στους «8».

Οι Ασιάτες αποχωρούσαν για να ετοιμάσουν τις βαλίτσες της επιστροφής.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον (80′ Εβέρτον), Ντανίλο (72′ Μπρέμερ), Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Μιλιτάο (63′ Ντάλι Άλβες), Κασεμίρο, Πακετά, Νεϊμάρ (80′ Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον, Ραφίνια, Βινίσιους (72′ Μαρτινέλι).

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Πάουλο Μπέντο): Σενγκ Γιου, Ζιν Σού (46’ Τσόιλ), Μιν Γιάε, Μουν Χουάν, Γιουνγκ Βον, Γου Γιόνγκ (46’ Γουνχό), Ινμπεόμ (65′ Σενγκ Χο), Λι (74΄ Κανγκ Ιν), Χιτσάν, Σον, Τσο (80′ Ουί Τζο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ