Μουντιάλ 2022: Στους «16» Σάντος, Ρονάλντο, Φερνάντες και η… παρέα τους (vid)

Η Πορτογαλία επικράτησε -για τη 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου- απόψε (28/11) στο «Lusail Iconic Stadium» της Ουρουγουάης και «σφράγισε το εισιτήριο» για τους «16».

Η Πορτογαλία επικράτησε -για τη 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου- απόψε (28/11) στο «Lusail Iconic Stadium» της Ουρουγουάης, έφτασε τους 6 βαθμούς και «σφράγισε το εισιτήριο» για τους «16».

Πλέον, βαθμολογικά δεν την ενδιαφέρει τι θα κάνει την τελευταία αγωνιστική (2/12, 17:00) με αντίπαλο τη Ν. Κορέα. Αντίθετα, η ηττημένη της βραδιάς θέλει μόνο νίκη με αντίπαλο την Γκάνα, η οποία αρκείται και στην ισοπαλία.

Με τη γνωστή «συνταγή» του Φερνάντο Σάντος αγωνίστηκε η Πορτογαλία και απόψε. Η οποία, συνοψίζεται στην ελληνική ρήση -την οποία, πιθανόν γνωρίζει ο Σάντος- «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Οι Ίβηρες δεν ήθελαν να χάσουν και γι’ αυτό αγωνίστηκαν πρώτιστα. Όμως, κυρίως χάρη στον Μπρούνο Φερνάντες, πήραν τους τρεις «χρυσούς» βαθμούς.

Από την άλλη η Ουρουγουάη, ήθελε τη νίκη και το έδειξε με τον τρόπο που το πάλεψε. Όμως, στο ποδόσφαιρο -όπως είναι γνωστό- δεν κερδίζεις αν δεν βάλεις τουλάχιστον ένα γκολ περισσότερο από τον αντίπαλο. Η «σελέστε» δεν το έκανε και βρέθηκε «στα σκοινιά».

Οι Νοτιοαμερικάνοι έφτασαν πρώτοι πιο κοντά στο γκολ αλλά δεν το πέτυχαν. Με πιο κλασικές ευκαιρίες, αφενός με το ωραίο σόλο αλλά κακό τελείωμα του Μπεντανκούρ (33′). Και αφετέρου όταν οι Μπεντανκούρ, Νούνιες δεν μπόρεσαν να σκοράρουν (36′). Με συνέπεια ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου να τους τιμωρήσει.

Στο 54′ ο Μπρούνο Φερνάντες σέντραρε, ο Ρονάλντο πήδηξε, μπέρδεψε τον Ροσέτ και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Το ίδιο… έργο παίχτηκε και στη συνέχεια. Στο 75′ η «σελέστε» είχε δοκάρι με τον Μάξι Γκόμες και τρία λεπτά αργότερα ο Σουάρες δεν σκόραρε από πλεονεκτική θέση.

Όσο περνούσε η ώρα η Ουρουγουάη έχανε σε «καθαρό μυαλό» και η Πορτογαλία κέρδιζε σε αυτοπεποίθηση και ευκολία μείωσης των κινδύνων. Και τελικά «κλείδωσε» τη νίκη-πρόκριση στο 90’+3′ με εύστοχη εκτέλεση του Φερνάντες από την άσπρη βούλα. Σε πέναλτι που υπέδειξε ο Ιρανός διαιτητής, Αλιρέζα Φαγκάνι, μετά από χρήση του VAR.

Μάλιστα, λίγο πριν τη λήξη θα μπορούσε να διευρύνει το σκορ. Όμως, στο 90’+8′ ο Ροσέτ και στο 90’+9′ το δοκάρι δεν άφησαν τον Φερνάντες να κάνει χατ τρικ.

Σε αρκετές στιγμές η αναμέτρηση πήρε «άγρια τροπή».

Στο 50 ο αγώνας διακόπηκε από την είσοδο ενός φιλάθλου, ο οποίος κρατούσε την πολύχρωμη σημαία που συμβολίζει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Στην μπροστά πλευρά της μπλούζας του έγραφε: «Σώστε την Ουκρανία». Στην πίσω: «Σεβασμός στις γυναίκες του Ιράν».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Ντίας, Μέντες (41’ λ.τρ. Γκερέιρο), Κανσέλο, Σίλβα, Καρβάλιο (82’ Παλίνια), Νέβες (69’ Λεάο), Ρονάλντο (82’ Ράμος), Φερνάντες, Φέλιξ (82’ Νούνιες).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ντιέγκο Αλόνσο): Ροσέτ, Χιμένεζ, Γκοντίν (62’ Πελίστρι), Ολιβέρα (86′ Βίνια), Κόατες, Βεσίνο (62’ Αρασκαέτα), Μπετανκούρ, Βαλβέρδε, Νούνεζ (73’ Γκόμεζ), Βαρέλα, Καβάνι (73’ Σουάρεζ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ