Μουντιάλ 2022: Δεν «Χ»αλάστηκαν Ολλανδία και Εκουαδόρ (vid)

Ολλανδία και Εκουαδόρ, για τη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου, έμειναν σήμερα (25/11) στο 1-1 και μοιράζονται το προβάδισμα για τα «εισιτήρια» στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.

Ολλανδία και Εκουαδόρ αποχώρησαν απόψε (25/11) από το Διεθνές Στάδιο «Khalifa» της Ντόχα -όπου αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου- έχοντας από ένα γκολ και έναν βαθμό.

Δεν υπήρξε, λοιπόν, βαθμολογικά ηττημένη ομάδα αλλά οι τυπικά γηπεδούχοι έχασαν κατά κράτος τις εντυπώσεις. Οι «οράνιε» μπήκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και ο Γκάκπο μόλις στο 6′ τους έβαλε «σε θέση οδηγού». Αυτό είναι το ταχύτερο (5’04”), ως τώρα, γκολ στη διοργάνωση.

Οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι το γκολ θα δώσει ώθηση στους Ολλανδούς αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Έδειχναν σαν να πιστεύουν πως ο αγώνας τελείωσε.

Από την απέναντι πλευρά, το Εκουαδόρ δεν πτοήθηκε, κυριάρχησε και πίεζε για την ισοφάριση. Νόμισε ότι την πέτυχε στο 45’+3′ με τον Εστουπινιάν αλλά το γκολ ακυρώθηκε. Γιατί ο Πορόθο ήταν σε θέση οφσάιντ και εμπόδιζε το οπτικό πεδίο του Νόπερτ.

Όμως, με το… καλησπέρα του δευτέρου ημιχρόνου οι Νοτιοαμερικάνοι κούνησαν τα δίχτυα των «οράνιε» με τον Βαλένσια.

Το γκολ όχι μόνο έφερε τον αγώνα στα ίσια αλλά χάρισε ένα ξεχωριστό επίτευγμα στον σκόρερ. Έβαλε γκολ σε πέμπτο σερί παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που είχαν κάνει μόνοι ο Εουσέμπιο για την Πορτογαλία (1966), ο Ρόσι για την Ιταλία (1982) και ο Σαλένκγο για τη Ρωσία (1994).

Πάντως -λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης- η χαρά του Βαλένσια μετατράπηκε σε λύπη. Ήταν το 88ο λεπτό όταν τραυματίστηκε και λίγο αργότερα αποχώρησε με φορείο.

Ούτε η ισοφάριση «ξύπνησε» τους Ευρωπαίους. Παρέμειναν «άχρωμοι» την ώρα που οι Νοτιοαμερικάνοι αναζητούσαν την ολική ανατροπή. Δημιούργησαν ευκαιρίες, με πιο κλασική αυτή του 59′ όταν από σουτ που έκανε ο Πλάτα η μπάλα εξοστρακίστηκε στο δοκάρι.

Παρά την κυριαρχία και την πίεση των τυπικά φιλοξενούμενων, το σκορ δεν άλλαξε ως το τελικό τριπλό σφύριγμα του Αλγερινού διαιτητή, Μουσταφά Γκορμπάλ.

Έτσι, Ολλανδία και Εκουαδόρ έχουν από τέσσερις βαθμούς. Στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική του ομίλου (29/11, 17:00) το Εκουαδόρ αντιμετωπίζει τη Σενεγάλη και η Ολλανδία το Κατάρ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακέ, Μπλιντ, Ντάμφρις, Κλάασεν (69’ Μπέργκχαους), Κοουπμάινερς (80’ Βέγκορστ), Ντε Γιονγκ, Μπερχβάιν (46’ Ντεπάι), Γκάκπο (80’ Ντε Ρόουν).

ΕΚΟΥΑΔΟΡ (Γκουστάβο Άλφαρο): Γκαλίντεθ, Τόρες, Χινκαπιέ, Πορόθο, Εστουπινιάν, Εστράδα (74’ Σαρμιέντο), Πρεσιάδο, Πλάτα (90’ Ροντρίγκες), Μέντεθ, Καϊσέδο, Βαλένσια (90’ Ιμπάρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ