Terra Madre Network: Ολόκληρη η γαστρονομική κληρονομιά της Σαουδικής Αραβίας σε ένα συνέδριο

Στο συνέδριο, δεκατρία στοιχεία της σαουδαραβικής κουζίνας προστέθηκαν στα αρχεία της Κιβωτού της Γεύσης – Ark of Taste Archives.

[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Η Επιτροπή Γαστρονομικών Τεχνών της Σαουδικής Αραβίας φιλοξένησε στο περίπτερο της στο συνέδριο Terra Madre Network στο Τορίνο της Ιταλίας, μερικές από τις μοναδικές γεύσεις και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα του Βασιλείου.

Στο συνέδριο, δεκατρία στοιχεία της σαουδαραβικής κουζίνας προστέθηκαν στα αρχεία της Κιβωτού της Γεύσης – Ark of Taste Archives, έναν διεθνή κατάλογο τροφίμων υπό εξαφάνιση, που διαχειρίζεται το κίνημα Slow Food. Αυτό έπεται της υπογραφής Μνημονίου (MoU) μεταξύ της Επιτροπής Γαστρονομικών Τεχνών και της Slow Food για την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου γαστρονομικού τομέα του Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των αγροτών της Σαουδικής Αραβίας στον κατάλογο προμηθευτών του Global Slow Food Earth Market και τον προσδιορισμό περαιτέρω ευκαιριών για συνεργασία.

Το Slow Food είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 160 χώρες με στόχο τη διατήρηση και την ευαισθητοποίηση για τα τρόφιμα υπό εξαφάνιση, που διαθέτουν μοναδική γεύση και παράγονται σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές. Μερικά από τα είδη που καταγράφηκαν στην Κιβωτό της Γεύσης είναι το ρύζι Al-Hassawi, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά είδη ρυζιού και παράγεται στην Ανατολική Επαρχία Al-Ahsa, οι σπόροι Al-Samh, που συναντώνται στην επαρχία Al-Jouf,
τις διακεκριμένες λευκές τρούφες της ερήμου της Βόρειας Περιφέρειας Al-Kamaa και οι κόκκοι καφέ Khawlani από την περιοχή Jazan, ένας από τους καλύτερους κόκκους καφέ στον κόσμο.

Επιπλέον, στο συνέδριο απονεμήθηκε και επίσημα ο τίτλος «World Region of Gastronomy 2024» στην περιοχή Aseer στη Σαουδική Αραβία, από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Η διεθνής κριτική επιτροπή των ειδικών της IGCAT αναγνώρισε το φιλόξενο πνεύμα της κοινότητας του Aseer και τη γνήσια προθυμία της να επιδείξει και να μοιραστεί τις γεύσεις και την κουλτούρα της.

Η κριτική επιτροπή σχολίασε:

«Το φως της Μέσης Ανατολής λάμπει από την περιοχή του Aseer. Έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία για την ενδυνάμωση της κοινότητας και την προετοιμασία της να καλωσορίσει μελλοντικούς επισκέπτες στη μοναδική της κουλτούρα. Η γαστρονομική σκηνή του Aseer έχει τις ρίζες της στην παράδοση και έχει τη δυνατότητα να γίνει γαστρονομικός προορισμός, συμβάλλοντας στη δημιουργική οικονομία».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Επιτροπής Γαστρονομικών Τεχνών Mayada Badr,  δήλωσε:

«Η παρουσία της Επιτροπής Γαστρονομικών Τεχνών σε αυτή την εκδήλωση είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς αφοσιωμένων παραγωγών σε όλο το Βασίλειο για την διάκριση του γαστρονομικού μας τομέα. Είμαστε χαρούμενοι που παρουσιάζουμε τις καλύτερες γεύσεις της Σαουδικής Αραβίας εδώ, στο Terra Madre και ελπίζουμε ότι το κοινό θα απολαύσει μερικά από τα μοναδικά και νόστιμα πιάτα μας.

Η Σαουδική Αραβία έχει μια ποικιλόμορφη κουλτούρα και μια πλούσια κληρονομιά και είμαστε περήφανοι που η περιοχή Aseer βραβεύτηκε επίσημα ως «World Region of Gastronomy 2024». Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της κοινότητας να διατηρήσει την ποικιλόμορφη και ξεχωριστή διατροφική κουλτούρα της, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και ενδυναμώνοντας τις νεότερες γενιές».

Η συμμετοχή της Επιτροπής Γαστρονομικών Τεχνών στο Terra Madre αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την τόνωση της πολιτιστικής ανταλλαγής και του διαλόγου με ομολόγους σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την ποικιλόμορφη γαστρονομική κληρονομιά του Βασιλείου και τις τοπικές γεωργικές καλλιέργειες και προϊόντα. Μερικές από τις δραστηριότητες στο περίπτερο της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν επιδείξεις μαγειρικής, χώρο υποδοχής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν καφέ και γλυκά από τη Σαουδική Αραβία, εστιατόριο που σερβίρει διάσημα τοπικά πιάτα, καθώς και μια έκθεση που παρουσιάζει τοπικές γεύσεις και υλικά από τις 13 περιοχές
του Βασιλείου.

Το Terra Madre είναι ένα δίκτυο κοινοτήτων τροφίμων που διοργανώνει το σημαντικό αυτό συνέδριο, κάθε δύο χρόνια, στο Τορίνο της Ιταλίας, για να ενθαρρύνει τη συζήτηση και να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες για τα τρόφιμα, την παγκοσμιοποίηση και την οικονομία. Το συνέδριο στοχεύει να συνδέσει παραγωγούς από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, για να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να βελτιώσει τις δεξιότητές τους, ώστε να αναπτύξει περαιτέρω το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ