Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Το ιστορικό και η σημασία της πιο «πράσινης» ημέρας της Γης

Στα τέλη του 1972, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέδωσε ψήφισμα που όριζε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το ιστορικό

Το 1972 θεωρείται το σημείο καμπής για την δημιουργία της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής. Από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το πρώτο μεγάλο συνέδριο για περιβαλλοντικά θέματα. Μέχρι τότε τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνταν προβλήματα τοπικά ή περιφερειακά και εντοπίζονταν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τις περιοχές του κόσμου με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Άλλωστε το περιβάλλον δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΟΗΕ, όταν ιδρύθηκε το 1945, αμέσως μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Περιβάλλον ή Διάσκεψη της Στοκχόλμης, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε ως στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος από την διεθνή κοινότητα για την διατήρηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Στα τέλη του 1972 και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέδωσε ψήφισμα [A/RES/2994(XXVII)] που όριζε την 5η Ιουνίου (πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης της Στοκχόλμης) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και παρότρυνε τις «κυβερνήσεις και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα παγκόσμιες δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με σκοπό την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την επιδίωξη της αποφασιστικότητας, όπως αυτή εκφράστηκε στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης».

Επίσης την ίδια ημέρα, σύνεδροι ενέκριναν ένα άλλο ψήφισμα [A /RES/2997 (XXVII)] που οδήγησε στη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), του εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ για περιβαλλοντικά θέματα με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας.

Από τον πρώτο εορτασμό το 1974, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βοήθησε το UNEP να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη, να αναδείξει θέματα, όπως η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, οι τοξικές χημικές ουσίες, η απερήμωση και η υπερθέρμανση του πλανήτη και να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ανάληψη δράσης σε επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν με την πάροδο των ετών στις δράσεις για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, καθώς και στην εθνική και διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 θα διεξαχθεί με θέμα «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών μας – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο. Μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και διασημότητες από όλο τον κόσμο υιοθετούν το σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για να υπερασπιστούν περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται με τον πλανήτη να αντιμετωπίσει μια τριπλή κρίση κλιματικής αλλαγής, απώλεια φύσης και βιοποικιλότητας, ρύπανση και αποβλήτων. Καθώς αυτές οι κρίσεις έγιναν πιο έντονες, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έγινε πιο επείγον.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, σηματοδοτεί και τη συνέχεια της διεθνούς δράσης για την περίοδο (2021-2030) η οποία αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, υλοποιείται με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών και συνιστά μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την προστασία, αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων.

Η βιοποικιλότητα, τα παραγόμενα αγαθά, οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την υγεία, την επιβίωση αλλά και την πολιτιστική ανάπτυξη.

Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών, των οικοσυστημάτων και την ατομική ευεξία, αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να βρούμε ξανά την αρμονία με τη φύση.

Κατά συνέπεια, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, μέσω της εκπαίδευσης για τα γενικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.