ΕΛ.ΑΣ.: Σημαντική παραγωγή και διακίνηση ντόπινγκ στην Ελλάδα

Οι παράνομες δραστηριότητες αντιμετωπίζονται με διατομεακή και διεθνή συνεργασία, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Εθνικής Πλατφόρμας Εναρμόνισης με τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό.

Υπό την προεδρία του γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, συνεδρίασε σήμερα (19/5) η Εθνική Πλατφόρμα Εναρμόνισης με τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό.

Πρόκειται για το εθνικό συντονιστικό όργανο συναρμοδίων υπουργείων και φορέων που συστήθηκε με σκοπό τη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ν. 3516/2006 «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης κατά της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) στον Αθλητισμό».

Ο γγΑ και πρόεδρος της εν θέματι Πλατφόρμας, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στην αποστολή του οργάνου. Επισημαίνοντας πως η καταπολέμηση του ντόπινγκ προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση, μη περιοριζόμενη στους ελέγχους σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά στηριζόμενη σε συνέργειες στις οποίες κρίσιμο ρόλο παίζουν τόσο οι ρυθμιστικές και διωκτικές αρχές όσο και η αθλητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, τα μέλη της Εθνικής Πλατφόρμας τοποθετήθηκαν επί των αρμοδιοτήτων και πεπραγμένων του φορέα τους στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία στη χώρα μας υπάρχει σημαντική παράνομη δραστηριότητα σε επίπεδο παραγωγής και διακίνησης ουσιών ντόπινγκ και αντιμετωπίζεται το ζήτημα με διατομεακή και διεθνή συνεργασία, ενώ η ΕΛΑΣ έχει αρκετές επιτυχίες εντοπισμού σχετικών κυκλωμάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Συζητήθηκε επίσης η ανάπτυξη δικτύου μεταξύ των φορέων προς ανταλλαγή πληροφοριών, οι ενδεχόμενες αναγκαίες νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη της Πλατφόρμας στην ανάγκη υλοποίησης ενημερωτικών δράσεων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, για τους κινδύνους του ντόπινγκ στον αθλητισμό καθώς και στη σπουδαιότητα της πρόληψης. Ακόμα, εξετάστηκαν οι παράμετροι του θεσμικού πλαισίου που χρειάζονται βελτίωση και εκσυγχρονισμό, βάσει των καινούργιων δεδομένων.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο γ.γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Π. Αλεξανδρής, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σ. Αναγνωστόπουλος, ο διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Μ. Σταγάκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μορφωτικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Φ. Γ. Αγγελέτος, ο διευθυντής του Γραφείου του Γ.Γ. Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Κ. Μιτζήθρας, ο νομικός σύμβουλος του γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Σ. Διαμαντόπουλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ Γ. Ροδινός, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ι. Καρράς, ο Α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Α. Τσιβίλης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Μ. Μπαλωμενάκη, και η εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Χαραλαμποπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ