7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Το emea.gr ήταν εκεί!

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την εστία του, επέστρεψε πιο ανανεωμένο από ποτέ στον «ομφαλό της Γης». Το emea.gr κατέγραψε τις πιο σημαντικές στιγμές του μοναδικού αυτού δρώμενου!

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Οι Δελφοί ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία,  ο ομφαλός της Γης, όπου συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Για πολλούς αιώνες οι Δελφοί αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Ξακουστοί στα πέρατα του κόσμου για το περίφημο Μαντείο τους και τους διφορούμενους χρησμούς της Πυθίας, οι Δελφοί αποτελούσαν και θα αποτελούν έναν ηλιόλουστο τόπο, συνυφασμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, την ελευθερία της σκέψης, την καλλιέργεια της επιστημονικής αριστείας και την πνευματική ζωή εν γένει.

Σε αυτόν τον τεράστιας σημασίας τόπο και μόνο σε αυτόν θα μπορούσε να γεννηθεί το 2016 το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο ήδη από τότε είχε σκοπό να αποτελέσει έναν φορέα εποικοδομητικών σκέψεων και προτάσεων για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, προβάλλοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκηνή μέσα από τη διπλωματία των συνεδρίων ως τελικά ένας χώρος ζύμωσης ιδεών που μπορεί να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν το οικονομικό περιβάλλον.

Το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνεται στον τόπο αυτό, είναι η εμβληματική εκδήλωση του οργανισμού. Κάθε χρόνο στην αρχαία πόλη των Δελφών, συγκεντρώνονται κορυφαίοι ηγέτες από διάφορους τομείς σε μια προσπάθεια  να πυροδοτήσουν τον διάλογο, να εμπνεύσουν την αλλαγή και να μετατρέψουν τη συζήτηση σε δράση. Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εμπλέκει πολιτικούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους διανοούμενους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν-μέσα από τον διάλογο και την  εποικοδομητική συζήτηση- οι αναδυόμενες προκλήσεις, να επηρεαστούν οι εθνικές και περιφερειακές ατζέντες και να προωθηθούν βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη, την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Από αριστερά: Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Mathias Cormann, Γενικός Γραμματέας, ΟΟΣΑ
Συντονιστής: Florian Eder, Executive Editor, Politico

Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια που πέρασαν, παρά τις αντιξοότητες και τις επερχόμενες αναβολές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών γιγαντώθηκε, αποτελώντας πλέον θεσμό. Εφέτος και μετά από δύο χρόνια μακράς απουσίας από την εστία του, το Φόρουμ επέστρεψε στον «ομφαλό της Γης» από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, με βασικό θέμα το «New Realities- The vision for the next day» (Νέες Πραγματικότητες – Το όραμα ης επόμενης μέρας).

Το emea.gr βρέθηκε εκεί και σάς μεταφέρει αποκλειστικές πληροφορίες και ντοκουμέντα από τη μοναδική αυτή διοργάνωση που για μία ακόμη χρονιά έβαλε το λιθαράκι της για την ευαισθητοποίηση απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις. 

Κορυφαίες προσωπικότητες

Όπως είναι φυσικό, το «παρών» έδωσαν εκλεκτοί εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της ακαδημαϊκής κοινότητας του επιχειρηματικού κόσμου, του πολιτισμού, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις ιδέες τους για τις προοπτικές και το μέλλον του κόσμου, της Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας. Έθιξαν ακόμη πολύ σημαντικά ζητήματα που μαστίζουν και απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, όπως ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και η πανδημία, η οποία εξακολουθεί να αφανίζει καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλον τον κόσμο. Τα ερωτήματα στα οποία δόθηκαν απαντήσεις μέσω του Φόρουμ, είναι πολλά: Πώς θα οικοδομηθούν καλύτερες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες μετά την εποχή του κορωνοϊού; Πώς θα ξαναγεννηθεί η Ευρώπη μετά από τον φρικτό πόλεμο που διχάζει ολόκληρη την υφήλιο; Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας;

Οι αριθμοί εκπλήσσουν, καθώς εφέτος συμμετείχαν στο Φόρουμ 780 υψηλοί προσκεκλημένοι ομιλητές από 35 χώρες. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με προτάσεις από κορυφαίους διεθνείς θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κορυφαίες δεξαμενές σκέψης, όπως το Chatham House, το Bruegel και το Brookings Institution.

Το Φόρουμ ήταν δομημένο σε επτά θεματικούς πυλώνες:

1.Παγκόσμια ασφάλεια                                                                     

2.Παγκόσμια οικονομία

3.Κλιματική έκτακτη ανάγκη

4.Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5.Τεχνολογική Αλλαγή και Οικονομικός Μετασχηματισμός

6.Η Ελλάδα ξανά – Η πορεία προς μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη

7.Άνθρωποι και κοινωνία

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τη βαρβαρότητα ενός πολέμου, που δεν είναι «χειρουργικός» ή αναίμακτος, αλλά συνεπάγεται πόνο, αίμα, δάκρυα, ξεριζωμό. Η Ελλάδα, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγει και αυτή την αγκαλιά της στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Οι κοινές δοκιμασίες και η θέα της οδύνης ενώνουν τους λαούς με ένα λεπτό νήμα αλληλεγγύης. Οι μεγάλες κρίσεις κινητοποιούν τα κράτη και τις ηγεσίες, επιταχύνοντας τις εξελίξεις. Τις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία πύκνωσε ο ιστορικός και πολιτικός χρόνος. Η ανθρωπότητα θυμήθηκε το φάσμα της πυρηνικής απειλής και ξαναβρέθηκε σε κλίμα ψυχρού πολέμου, μέσα από μια θερμή, πραγματική και θανατηφόρα σύγκρουση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην άμυνα και ασφάλειά της, την προστασία όλων των μελών της απέναντι σε αυταρχικούς, αναθεωρητικούς γείτονες. Δείχνει αντανακλαστικά ενότητας, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας, ενώ χτίζεται και δυναμώνει μέσα από τις κρίσεις. Η Δύση ανασυγκροτείται ως γεωπολιτικό υποκείμενο, σε έναν κόσμο στον οποίο οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βάλλονται από τους όλο και περισσότερους θιασώτες του αυταρχικού εθνικισμού».

Μάρτιν Γουλφ

αναπληρωτής συντάκτης και επικεφαλής οικονομικός σχολιαστής στους Financial Times

«Αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή. Φοβάμαι ότι πρέπει να ζούμε με την πραγματικότητα του πολέμου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα χρήσης ακραίων όπλων, ακόμα και πυρηνικών. Η Δύση, οι μείζονες φιλελεύθερες δημοκρατίες, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά έχουν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερες δυνάμεις από την Κίνα και τη Ρωσία, έτσι μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτό το μπλοκ.

»H Ουκρανία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα που θέτει θεμελιώδη και υπαρξιακά ερωτήματα για την Ευρώπη. Η πρόκληση είναι γεωπολιτική για την Ευρώπη και πρέπει να αποφασίσει εάν θα γίνει ένας παίκτης στα υπερεθνικά ζητήματα ή θα γίνει θύμα αυτών», προσθέτοντας ότι: «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει σε γεωστρατηγικά ζητήματα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

»Η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει πατριωτισμός. Οι πολίτες πρέπει να νοιώθουνε ότι μοιράζονται κάτι πολύ σημαντικό με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. Ο εθνικισμός ωστόσο, εμφορείται από την πεποίθηση ότι είμαστε μέρος του ενός λαού στον οποίο όλοι πρέπει να έχουν πίστη και υπακοή, όπως εκφράζεται από τον εθνικό ηγέτη. Αποτέλεσε ένα σημαντικό “εργαλείο” στη μεταμοναρχική περίοδο, ενώ το γνωρίσαμε στα βιώματα του μεσοπολέμου».

Χρήστος Δήμας

Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας

«Στην κυβέρνηση, στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Σε τέσσερις μήνες θα γίνει μία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των τεχνοβλαστών, με απλούστευση των διαδικασιών. Η Ελλάδα ήδη προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τεχνολογία.

»Η χώρα μας έχει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά πλαίσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημιουργία γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας είναι ένα απαραίτητο βήμα για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει από την παιδική κιόλας ηλικία κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς σχετικούς με την τεχνολογία».

Μπάμπης Μπακολιάς

Γενικός Διευθυντής της Ansys Hellas

«Από το 2019 που η εταιρεία του δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, προσπαθεί να «μεγαλώσει» προσεγγίζοντας ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Προσεγγίζουμε τα ερευνητικά ιδρύματα, έτσι ώστε να μας παρέχουν πρόσβαση σε μετρήσεις για επαλήθευση των εσωτερικών μας αποτελεσμάτων, για την διεξαγωγή πειραματικών μελετών σε ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και για να έχουμε πρόσβαση σε δεξαμενές ταλέντων. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες, καθώς μεγαλώνει η εταιρεία με πιο αργούς από τους επιθυμητούς ρυθμούς. Ελπίζουμε ότι τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια».

Από αριστερά: Μπάμπης Μπακολιάς, Γενικός Διευθυντής Ansys Hellas, Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος ΤhessIntech, Τζον Μπάρας, καθηγητής Systems Engineering, Χρήστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιάννης Διονάτος, δημοσιογράφος EMEA MEDIA

Adriano Accardo

Managing Director Global Business Solutions, TikTok

«Μία φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή αυξάνει την αλληλεπίδραση του μέσου μεταξύ της κοινότητας, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ώστε να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν στενότερες σχέσεις με τον πελάτη. Αυτή είναι η «μυστική» συνταγή της επιτυχίας του TikTok.

Τόσο η επιτυχία, δηλαδή στην προσέλκυση χρηστών όσο και το επιχειρηματικό μοντέλο, στηρίζεται στην απλότητα και φυσικά στη διαφήμιση, η οποία έχει ενσωματωθεί ως μέρος της λειτουργίας του TiκTok. Για παράδειγμα, μόλις κάποιος χρήστης ανοίξει την εφαρμογή θα δει διαφήμιση. Κι αυτό είναι κάτι απλό. Ταυτόχρονα, έχουν αναπτυχθεί εργαλεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργούν ένα concept, στη συνέχεια ένα challenge και μετά να ζητούν από τους χρήστες να συμμετέχουν. Έτσι πραγματοποιούνται ταυτόχρονα οι δύο στόχοι του μάρκετινγκ, δηλαδή η απόκτηση και η διατήρηση της πελατείας, μέσα από το λεγόμενο «engagement». H ευκολία στη χρήση δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να δημιουργεί περιεχόμενο, αλλά και σε κάθε επιχείρηση. Με κύριο εργαλείο το «story telling», επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις. Μέσω της πλατφόρμας για παράδειγμα διαφημίστηκε το ελληνικό τυρί φέτα σε ξένες αγορές, με εκπληκτικά αποτελέσματα».

Adriano Accardo, Managing Director Global Business Solutions της πλατφόρμας TikTok για τη ΝΑ Ευρώπη

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Διοικητής ΟΑΕΔ

«Υπερπαράγουμε αποφοίτους σε τομείς μικρότερης ζήτησης και υποπαράγουμε απόφοιτους σε τομείς μεγαλύτερης ζήτησης. Πρέπει ο ΟΑΕΔ να σταματήσει να είναι ένας οργανισμός επιδότησης, αλλά να γίνει ένας οργανισμός για θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να εκπαιδευόμαστε πλέον συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μας. Στο μέλλον θα υπάρξουν κάποια επαγγέλματα που θα αλλάξουν ριζικά. Να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Επιπλέον, θέλουμε πιστοποιημένη κατάρτιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό είναι οι πιο σημαντικές. Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο αυτής της χώρας, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Από αριστερά: Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής eBusiness, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπύρος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος ΔΣ ΟΑΕΔ,
Βύρων Νικολαΐδης, Founder and CEO, People Cert, Μαρία Νικόλτσιου, Anchorwoman, Alpha TV

 Θεόφιλος Βασιλειάδης

Πρόεδρος και Ιδρυτής του kariera.gr

Η εκπρόσωπος του emea.gr στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Γιώτα Χαρλαύτη συνομίλησε με τον κ. Θεόφιλο Βασιλειάδη, ο οποίος έδωσε ορισμένες εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την δημοφιλή πλατφόρμα αλλά και για τις δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζομένους σήμερα.

Γ. Χαρλαύτη: Ποια είναι η βασικότερη δεξιότητα που πρέπει να έχει ένας νέος που ψάχνει για δουλειά, προκειμένου γίνει δεκτός σε μια εταιρεία σήμερα;

Θ. Βασιλειάδης: Το νούμερο ένα προσόν που πρέπει να έχει κάποιος, είναι να ξέρει να διαχειρίζεται την αβεβαιότητα, να μπορεί δηλαδή να παίρνει αποφάσεις χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία. Ζούμε σε μια εποχή όπου ο ρυθμός αλλαγών είναι μεγαλύτερος από ποτέ, οπότε θα πρέπει να μπορεί ένας υποψήφιος, ένας εργαζόμενος, ό, τι και να κάνει σε οποιοδήποτε αντικείμενο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να ξέρει όλη την πληροφορία.

Γ.Χ.: Παρατηρήσατε μεγάλη επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα την περίοδο της πανδημίας ή όχι;

Θ.Β.: Ναι, φυσικά. Από εμάς περνάνε περίπου 150.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο, σχεδόν 1.000.000 υποψήφιοι εργαζόμενοι και αναμένονται όλο και περισσότεροι, γιατί ο κόσμος μπαίνει όλο και περισσότερο στο Internet. Στην πανδημία παρατηρήθηκε ένα πάγωμα και από τις δύο πλευρές, αλλά μπορώ να πω ότι τους τελευταίους μήνες- με ίσως μια μικρή εξαίρεση τώρα τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου-, έχουμε μια αγορά που προσφέρει πάρα πολλές θέσεις εργασίας σε όλα τα αντικείμενα, ο κόσμος ενδιαφέρεται να αλλάξει δουλειές περισσότερο γιατί υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες, οπότε θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη κινητικότητα τα επόμενα χρόνια.

Γ.Χ.: Υπάρχει πιθανότητα κάποιος που ενώ δεν έχει ένα αρκετά «δυνατό» βιογραφικό, αλλά την προθυμία και τον ενθουσιασμό, να ενταχθεί στην αγορά εργασίας;

Θ.Β.: Σε γενικές γραμμές, ναι, είμαστε από τις εταιρείες που παίρνουμε νέους ανθρώπους και τους εξελίσσουμε και υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που το κάνουν  αυτό. Εξαρτάται φυσικά από το αντικείμενο, δηλαδή πρέπει και ο ίδιος ο εργαζόμενος όταν ξεκινάει χωρίς προϋπηρεσία, να έχει τη διάθεση να μάθει και να ψάξει, ακόμα και μόνος του, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες εκπαίδευσης που δίνουν οι επιχειρήσεις, αλλά και να πάει σε κάποιον εργοδότη που τού ταιριάζει αυτή η νοοτροπία. Προφανώς όλοι κάπως πρέπει να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Πιστεύω ότι η μεγάλη ευκαιρία για πολλές εταιρείες είναι να δημιουργήσουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό που υπάρχει μεταξύ της εκπαίδευσης που παίρνουν στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια οι υποψήφιοι εργαζόμενοι και στο να έχουν προϋπηρεσία. Οπότε, ίσως τα προγράμματα πρακτικής άσκησης είναι μία λύση στο θέμα που θίξατε, για κάποιον νέο που ξεκινάει τώρα την πορεία του στον χώρο εργασίας.

 

Ο πρόεδρος και ιδρυτής του kariera.gr, Θεόφιλος Βασιλειάδης

Αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος των Δελφών σε παγκόσμια κλίμακα

Το Φόρουμ βέβαια, εκτός της προβολής των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό, είναι ταυτόχρονα και σημαντικός οικονομικός αιμοδότης για την περιοχή, συμβάλλοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη, προσελκύοντας επισκέπτες εκτός τουριστικής σεζόν, φέροντας έσοδα στην τοπική κοινωνία και επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών.

Κατά την παραμονή μας στους Δελφούς και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των συνεδρίων, συνομιλήσαμε με εκπροσώπους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τον Καναδά και τη Μασαχουσέτη, οι οποίοι κάθε χρόνο ανυπομονούν για τη διεξαγωγή του Φόρουμ και για τη μετάβασή τους στον «ομφαλό της γης». Ειδικά εφέτος ενθουσιάστηκαν, όπως μάς είπαν, με την άρτια οργάνωση, με τις εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις και με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων με δίψα για την αναζήτηση της πληροφορίας.

Μεγάλη είναι επίσης η σημασία τού να πραγματοποιούνται τόσο σημαντικά γεγονότα σε περιόδους σφοδρών κρίσεων. Στο εφετινό-διαφορετικό- Φόρουμ, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες διέθεταν όλες τελευταίας τεχνολογίας συστήματα εξαερισμού και κατά την είσοδό μας ελέγχονταν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Όπως είναι φυσικό, στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του συνεδρίου εμπλέκονται επαγγελματίες από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί, μεταφραστές, τεχνικοί εικόνας και ήχου, φωτογράφοι, εστιάτορες, ανθοπώλες, γραφίστες και πολλοί άλλοι).

Η ανάπτυξη νέων στρατηγικών μέσα από αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων αναπτυξιακών μοντέλων διακυβέρνησης, με γεωγραφικό προορισμό την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούν τον στόχο που πρέπει να επιτύχει η εκάστοτε διοργάνωση. Και κάθε χρονιά ο στόχος επιτυγχάνεται θέτοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα για την επόμενη.  

Η εμπειρία μας από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μόνο μοναδική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ήρθαμε σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες από πολλούς και διαφορετικούς χώρους και παρακολουθήσαμε άκρως ενδιαφέρουσες συνομιλίες.

Ελπίζουμε αυτό να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά!

Ορισμένα στιγμιότυπα από το Φόρουμ που εξασφάλισε το emea.gr:

Από αριστερά: Αλμπέρτος Μπουρλάς, Διευθυντής Πωλήσεων Εμπορικών Συνεργατών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Λίνα Γρηγοράτου, Chief Operation Officer της SAP Hellas, Cyprus & Malta, Βασίλειος Χατζίκος, CEO Siemens, Βασίλειος Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς
Από αριστερά: Ευτυχία Κασσελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος – Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Νίνα Καλούτσα, ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας, Anna Natsvlishvili, CEO και συν-ιδρύτρια Morphoses, Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Chipita Foods, Δημήτρης Δημητριάδης, CEO THEFUTURECATS
Το εντυπωσιακό Συνεδριακό Κέντρο, όπου έλαβε χώρα μεγάλος αριθμός συνεδρίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ