Άλμπερτ Μπουρλά: «Ειδικό εμβόλιο για την μετάλλαξη “Όμικρον” μέχρι τον Μάρτιο»

Ο Έλληνας CEO της Pfizer αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ειδικού ενισχυτικού εμβολίου και νέου φαρμάκου κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού.

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους - πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο - θα είναι έτοιμο το ειδικό, ενισχυτικό, εμβόλιο για την μετάλλαξη «Όμικρον» και επιπλέον ένα νέο φάρμακο θεραπείας του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού, αποκάλυψε ο Έλληνας CEO της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ» του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως αποκάλυψε η εταιρία ήδη έχει ξεκινήσει να παρασκευάζει εμβόλιο για την μετάλλαξη «Όμικρον» για το ενδεχόμενο νέου «κύματος» της πανδημίας και την ανάγκη χορήγησης τέταρτη, ενισχυτικής δόσης αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και θα είναι έτοιμο ως την άνοιξη (Μάρτιο) μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και η τρίτη δόση έχει ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα με βάση την αποτελεσματικότητα σε σχέση με την βαριά ασθένεια αλλά και την θνησιμότητα των ασθενών.

Ειδικότερα για την μετάλλαξη «Όμικρον» δήλωσε πως τον προβληματίζει και αναμένει τις τελικές μελέτες των ερευνητών αλλά υπογράμμισε με έμφαση πως τα σημερινά εμβόλια, ειδικά εκείνα με τεχνολογία mRNA, είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νόσο COVID-19. «Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι ο Όμικρον θα επικρατήσει. Θα το δούμε αυτό σε λίγες εβδομάδες, γιατί η "Όμικρον" πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Δεν είμαστε βέβαιοι ακόμα αν τα συμπτώματα της Όμικρον ειναι πιο ελαφρά, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, έχουμε εργαλεία στα χέρια μας ισχυρά. Πολύ περισσότερο ισχυρά από την αρχή της πανδημίας. Είναι όμως αρκετά περίπλοκο (θέμα) και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από τον Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από την μετάλλαξη "Δέλτα". Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω όμως ότι θα είναι κάτω από 75%» τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Το νέο φάρμακο κατά της νόσου COVID-19

Όσον αφορά στο χάπι κατά του κορωνοϊού ο Δρ.Μπουρλά δήλωσε πως τα εργαστηριακά και κλινικά αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και αναμένει σύντομα, ως τις αρχές Ιανουαρίου, τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. (ΕΜΑ) και των ΗΠΑ (FDA) για την κυκλοφορία, διανομή και διάθεσή σε όλες τις χώρες: «Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορωνοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο».

Τέλος, για την πανδημία έκανε μία σημαντική αποκάλυψη: αν όλοι οι πολίτες είχαν εμβολιαστεί θα είχε ήδη τελειώσει και θα έχει μόνο περιορισμένη διασπορά σε ορισμένες χώρες με προβλήματα υποδομών (εμβολιαστικά κέντρα, μηχανισμό διανομής των εμβολιών, κτλ). Αλλά εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί με την επέκταση των εμβολιασμών σε πολλές χώρες και την χρήση νέων φαρμάκων να περιοριστεί σε ενδημική ασθένεια.

«Αν εμβολιαστούμε όλοι θα επιστρέψουμε στις ζωές μας έως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Γι' αυτό ο κόσμος πρέπει να κάνει και τις τρεις δόσεις. Είναι το πιο δοκιμασμένο εμβόλιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι ασφαλές και όλοι πρέπει να το κάνουν. Αλλιώς, ο κορωνοϊός θα είναι παρών για πολλά χρόνια ακόμη» ξεκαθάρισε σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε ότι το εμβόλιο για τα παιδιά 5 έως 11 ετών είναι ασφαλές (καθώς είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων) και εξαιρετικά αποτελεσματικό σε όλες τις κλινικές δοκιμές.