Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2021: «Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας»-Είμαστε όλοι FoodHeroes

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το 40% δηλαδή του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη- δεν έχουν πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή.

Με το φετινό μήνυμα να αγκαλιάζει όλον τον πλανήτη, η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Διατροφή γιορτάζεται με κεντρικό θέμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για το 2021: «Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας. Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη θρέψη, ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ζωή».

Με συντονισμένες δράσεις σε περισσότερες από 150 χώρες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινωνικοί φορείς, μέσα ενημέρωσης και ιδιώτες, μη κυβερνητική οργανισμοί και το κοινό γενικά, ενώνουν τις φωνές τους για να προωθήσουν τόσο την επίγνωση πάνω στο φλέγον ζήτημα της πείνας γι’ αυτούς που υποφέρουν όσο και την ανάληψη δράσης για υγιή θρέψη και διατροφή για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους στον πλανήτη. Πρόκειται για μια ημέρα-ορόσημο και με ιδιαίτερη βαρύτητα σε ό,τι αφορά τη δράση του διεθνούς οργανισμού. Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, γνωστή στην χώρα μας ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Φέτος, το hashtag που ενώνει όλη την ενημερωτική καμπάνια, τη δραστηριοποίηση πάνω στο θέμα της τροφής για σήμερα Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 είναι το: #WorldFoodDay 2021. Ο FAO μάλιστα καλεί όλους τους ανθρώπους που θα λάβουν μέρος με τη δική τους ξεχωριστή δράση την ημέρα αυτή, να το χρησιμοποιήσουν. Είναι η δεύτερη χρονιά στη σειρά που ο πλανήτης «γιορτάζει» την ημέρα αυτή κάτω από τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Τα στοιχεία από τον διεθνή οργανισμό είναι σαρωτικά και σοκαριστικά: Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το 40% δηλαδή του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη- δεν έχουν πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή, ενώ ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του ανεπτυγμένου οικονομικά κόσμου μαστίζεται από την παχυσαρκία και τις σοβαρές της επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού.

Οι στατιστικές είναι αποκαλυπτικές και για τη σπατάλη φαγητού. Περίπου το 14% των τροφίμων «εξαφανίζεται» στα στάδια μεταξύ της παραγωγής και του λιανικού εμπορίου (FAO Food Loss Index FAO, 2019), ενώ το 17% της τελικής παραγωγής δεν τυγχάνει κατάλληλης αξιοποίησης (UNEP Food Waste Index, UNEP 2021). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2019, η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται ότι ανήλθε γύρω στους 931 τόνους, εκ των οποίων το 61% προήλθε από τα νοικοκυριά, 26% από την εστίαση και 13% από το λιανικό εμπόριο.

Όλοι είμαστε σημαίνοντες «κρίκοι» της αγροτο-διατροφικής αλυσίδας

Η ανάγκη λοιπόν για την ανάληψη δράσης σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο είναι πλέον επιτακτική. «Το μέλλον της τροφής είναι στα χέρια μας», όπως διατείνεται και ο ΟΗΕ. Αυτό που οφείλει να κατανοήσει ο καθένας μας ξεχωριστά, είναι ότι κάθε φορά που τρώμε κάτι, με τον τρόπο μας, με τη διατροφική μας επιλογή και συμπεριφορά, συμμετέχουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε ίσως, στην κατανάλωση, άρα στη ζήτηση και επομένως επηρεάζουμε και τα μέσα αλλά και τον τρόπο παραγωγής ενός προϊόντος. Είμαστε όλοι ενεργητικοί σημαίνοντες κρίκοι της αγροτο-διατροφικής αλυσίδας, κάθε φορά που επιλέγουμε να ετοιμάσουμε, να μαγειρέψουμε και να αποθηκεύσουμε ένα τρόφιμο.

Να επιστρέψουμε στα βασικά και να θυμηθούμε ιστορικά τους δρόμους των μπαχαρικών, τη γεωπολιτική σημασία του νερού, την αφθονία ή την έλλειψη των τροφίμων και πώς τελικά διαμόρφωσαν την ιστορία των πολιτισμών και φυσικά τη σημερινή κατάσταση στον πλανήτη.

Ο αγροτο-διατροφικός τομέας απασχολεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενους, πρόκειται για τον εκτενέστερο αριθμό που καταγράφεται σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο οικονομικό τομέα. Η βιώσιμη ανάπτυξη πια δεν είναι πια μια πολυφορεμένη φράση-κλισέ, αλλά μια ανάγκη που έπρεπε να είχε βρει ήδη αντίκρισμα στην ικανοποίησή της ήδη από …χθες.

#FoodHeroes

Σ’ αυτή την ευαισθητοποίηση του κοινού, πρωτοστατούν οι νέοι που εμφανίζονται πια πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, και βρίσκουν τρόπους να το αφηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας ακολουθήσουμε το «κύμα» τους, την επιδραστικότητά τους και ας εξαπλώσουμε το μήνυμα, κυρίως εφαρμόζοντας στις ζωές μας τις μικρές ατομικές αλλαγές που «μετράνε», μειώνουν τη σπατάλη των πόρων και μας βοηθούν, επιλέγοντας το τι και πώς τρώμε, να μεταμορφώσουμε ολόκληρη την αγροτο-διατροφική αλυσίδα, για ένα μέλλον βιώσιμο για τον πλανήτη και όλους τους ανθρώπους του, χωρίς διακρίσεις, ανισότητες και αδικίες.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UN Food & Agriculture Org (@fao)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ