Πυρκαγιές: Εξαιρετικά άσχημη η κατάσταση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής

Νέα σύσταση για κυκλοφορία πολιτών μόνο με μάσκες αυξημένης προστασίας N95, ΚΝ95 ή FFP2 λόγω αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Άσχημη χαρακτηρίζεται και σήμερα η κατάσταση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όσον αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα και εισπνεόμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου (τύπου PM2.5), εξαιτίας των πυρκαγιών, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

H ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αττικής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και απαιτείται η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες, ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Για αυτό εκδόθηκε νέα σύσταση για κυκλοφορία μόνο με μάσκες αυξημένης προστασίας.

Όπως επισημαίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής με υψηλές τιμές PM2.5 οι κάτοικοι εφόσον είναι ανάγκη να εξέλθουν των κατοικιών τους, πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας N95, ΚΝ95 ή FFP2 (όχι τις απλές χειρουργικές), που παρέχουν καλύτερη προστασία από τα σωματίδια PM2.5, ενώ θα πρέπει παράλληλα να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου μαίνονται για ημέρες πυρκαγιές, όπως στην Ηλεία και την Εύβοια, λόγω των αιωρούμενων μιρκοσωματιδίων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία. Η έκθεση στον καπνό μίας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, όπως δύσπνοια. Επίσης, η σύσταση για την χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας αφορά σε άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένους και εγκύους.

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο

Για την Αττική μπορεί κανείς να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τα στοιχεία της ατμόσφαιρας ανά περιοχή στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση
Ο συγκεκριμένος διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων των σωματιδίων PM2.5 σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές και η κατάσταση της ατμόσφαιρας είναι εκτός φυσιολογικών ορίων και μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών υπάρχει πληροφόρηση εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ