Bob Dylan: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον εμβληματικό τραγουδιστή

Τα 80 του χρόνια έκλεισε ο φημισμένος τραγουδοποιός ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη ροκ μουσική του 20ου αιώνα.

Τα ογδοηκοστά γενέθλια έκλεισε σήμερα ο σπουδαίος Αμερικανός τραγουδοποιός Bob Dylan. Εδώ και έξι δεκαετίες θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή μουσικούς, με αναρίθμητες μουσικές επιτυχίες και τεράστια επιρροή στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τη φολκ και τη ροκ με την κλασική λογοτεχνία και την ποίηση, ο Bob Dylan άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δίσκους, έχει γράψει περισσότερα από 500 τραγούδια τα οποία έχει ερμηνεύσει σε συναυλίες στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Για το μουσικό και στιχουργικό του έργο, ο Bob Dylan θεωρείται από πολλούς ως «ο μεγαλύτερος ποιητής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα», ενώ έχει λάβει και το προσωνύμιο «ο Σαίξπηρ της γενιάς του».

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του πολλά έχουν γραφτεί για τη ζωή του ταλαντούχου τραγουδοποιού ωστόσο ακόμα και σήμερα κάποια πράγματα παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον 80χρονο σήμερα νομπελίστα ερμηνευτή:

  1. Το πραγματικό όνομα του Bob Dylan είναι Robert Allen Zimmerman. Γεννήθηκε στις 24 Μαίου του 1941 στην πόλη Νταλούθ της πολιτείας Μινεσότα ενώ η οικογένεια του ήταν ρωσικής καταγωγής.
  2. Παρά την αναμφισβήτητη επιτυχία του και τον αντίκτυπο στον παγκόσμιο πολιτισμό, μέχρι σήμερα κανένα single του Bob Dylan δεν έχει φτάσει στο νούμερο ένα των chart σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
  3. Ο εμβληματικός τραγουδιστής έχει κερδίσει 10 βραβεία Grammy, ενώ είναι από τους λίγους καλλιτέχνες στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής που έχει διακριθεί τόσες φορές στον κορυφαίο θεσμό.
  4. Ο Bob Dylan δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Έφυγε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα για να κυνηγήσει το όνειρό του στη Νέα Υόρκη.
  5. Ο Bob Dylan έχει τραγουδήσει στο πλευρό του Martin Luther King κατά τη διάρκεια μιας πορείας για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ουάσιγκτον το 1963.
  6. Το 1978 ο Bob Dylan κυκλοφόρησε μια ταινία διάρκειας τεσσάρων ωρών την οποία σκηνοθέτησε και έγραψε εξ’ ολοκλήρου ο ίδιος. Η ταινία “Renaldo and Clara” , έντονα επηρεασμένη από το κίνημα του κυβισμού, αν και είχε μεγάλο για την εποχή μπάτζετ και παρά το όνομα του δημιουργού της απέτυχε στο box office ενώ έλαβε αρνητικές κριτικές. Στην ταινία έπαιξε η πρώην σύζυγός του Sara Dylan και η γνωστή τραγουδίστρια Joan Baez.
  7. Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, ο Bob Dylan αναφέρει ως βασικές επιρροές τη μουσική του Woody Guthrie, του Robert Johnson και του Kurt Weill στο θρυλικό έργο του Μπρεχτ η «Όπερα της Πεντάρας».
  8. Η πρώτη σύνθεση του Bob Dylan, ήταν το φολκ τραγούδι “Song For Woody” το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θρυλικό μουσικό της Οκλαχόμα, Woodie Guthrie.
  9. Η περιουσία του Bob Dylan ξεπερνά σήμερα τα 350 εκατ. δολάρια, ενώ ο τραγουδιστής διαθέτει 17 ακίνητα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
  10. Ο Bob Dylan είναι μεγάλος φαν της hip-hop μουσικής. Στο παρελθόν έχει αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια σε καλλιτέχνες όπως ο Ice-T, οι Public Enemy, οι NWA και οι Run-DMC. «Ήταν όλοι τους ποιητές και ήξεραν τι πραγματικά συνέβαινε» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Bob Dylan.