Περπατώντας την Αθήνα τις ημέρες του Πάσχα συντροφιά με ένα βιβλίο!

ΤΟ EMEA.gr προτείνει βιβλία για τους τελευταίους περιπάτους πριν ανοίξει η εστίαση!

Με τους περισσότερους κατοίκους της πρωτεύουσας εντός των τειχών της πόλης λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δίνεται μια ακόμη ευκαιρία στους κατοίκους της να περπατήσουν την πόλη, να μάθουν την ιστορία της. Και κάτι ακόμη. Μια τελευταία ευκαιρία πριν το άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης την Δευτέρα του Πάσχα να περπατήσουν τις πλατείες της και τα πεζοδρόμια της ελεύθερα από τραπεζοκαθίσματα και την πολυκοσμία.

Μια τελευταία ευκαιρία για φωτογραφίες που θα μείνουν στην ιστορία, καθώς με την επιτάχυνση των εμβολιασμών διεθνώς και στην χώρα μας βγαίνουμε επιτέλους από την δραματική αυτή περιπέτεια που πέρασε η ανθρωπότητα αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Αλλάζοντας επίσης τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με τα πρωτοφανή και αναγκαία περιοριστικά μέτρα.

Καθώς τα βιβλιοπωλεία θα είναι ανοικτά σήμερα και αύριο προτείνουμε μερικά βιβλία στους φίλους του EMEA.gr προκειμένου να τους κάνουν παρέα στις περιηγήσεις στην Αθήνα.

  • Μικροί δρόμοι της Αθήνας, του Νίκου Βατόπουλου, Εκδόσεις Ματαίχμιο

Αυτή η συλλογή κειμένων και φωτογραφιών, όπως αναφέρει στο πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, εστιάζει στους μικρούς δρόμους της Αθήνας. Σε δρόμους που είτε σκοπίμως είτε τυχαία περπάτησε, όπως αναφέρει ο ίδιος. Εντάσσονται σε μια ενδεικτική ανθολογία της ελάσσονος Αθήνας, εκείνης δηλαδή της πόλης που αιμοδοτεί το αθηναϊκό κέντρο αλλά και που με έναν τρόπο σχεδόν νομοτελειακό ζει και μια ζωή ξέχωρη, αυθύπαρκτη, συγκινητική στην αυτοτέλειά της. «Οι συνοικίες της Αθήνας είναι ένας απέραντος θησαυρός. Όλες οι παλιές γειτονιές της Αθήνας είναι κιβωτοί πολύτιμων ενσταλάξεων αστικού βίου, με ποιότητες συχνά υποτιμημένες και ευτελισμένες. Το μικρό αυτό βιβλίο επιθυμεί να τιμήσει την ελάσσονα Αθήνα, με τον τρόπο όσων βίωσαν τη χάρη της αθηναϊκής συνοικίας. Τα κείμενα αυτά θέλουν να τιμήσουν την απλότητα και την εντιμότητα, τα βασικά δηλαδή υλικά με τα οποία φτιάχτηκαν οι γειτονιές της Αθήνας”, αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος.

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Το πρόσωπο της Αθήνας”. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών “Κάθε Σάββατο στην Αθήνα” που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα “Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου” (αίθουσα τέχνης “ena”) και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση “Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο του με τίτλο «Στο Βάθος του Αιώνα», (Εκδόσεις Μεταίχμιο) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

  • «Αθήνα-Περιηγήσεις και Ίχνη», του Αλέκου Λιδωρίκη, Εκδόσεις Παρουσία

Όπως αναφέρει ο αρχιτέκτων και πολεοδόμος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς, προλογίζοντας το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, ο συγγραφέας περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντας γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική –ικανοποίηση δημιουργικής περιέργειας και παιχνίδι συγχρόνως– οι επανειλημμένες συναντήσεις του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στην γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύονται από καίριες φωτογραφίες στο διάβα ενός χρόνου».

Οι περιηγήσεις στην Αθήνα γράφτηκαν την περίοδο 2009-2011, όταν, όπως γράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης, μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό \ καθημερινό λεξιλόγιο, και άλλαξε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου. Οι αθηναϊκές περιηγήσεις ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης. Ο συγγραφέας, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία που είχε περιηγηθεί και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε. Συνομίλησε και κατέγραψε κάποιες αναμνήσεις ανθρώπων που συνάντησε στις περιηγήσεις τους, ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια Αθήνα.

O Αλέκος Λιδωρίκης ξεκίνησε την δημοσιογραφία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο Πανεπιστήμιο του Westminster. Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύπτοντας οικονομικά θέματα, ενώ έχοντας ως χόμπι την φωτογραφία γράφει και αρθρογραφεί για καθημερινά θέματα που απασχολούν τους πολίτες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα την νέα γενιά. Συνεργάζεται με την εφημερίδα “Η Καθημερινή”. Έχει συμμετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές εντός και εκτός Ελλάδας.

  • «Η Αθήνα της μιας διαδρομής» του Πέτρου Μάργαρη, Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Η Αθήνα της μιας διαδρομής” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα γερμανικά το 2010, από τις εκδόσεις Χάνζερ. Ο συγγραφέας αναφέρει για το βιβλίο του. «Όταν σκέφτηκα να το εκδώσω και στα ελληνικά, ομολογώ ότι δίστασα στην αρχή. Δεν είναι αυτονόητο ότι ένα βιβλίο γραμμένο για ξένους παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον Έλληνα αναγνώστη. Αν πείστηκα τελικά αυτό οφείλεται, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας στην αγάπη του για τον Ηλεκτρικό. «Κανένα άλλο μέσο συγκοινωνίας στην Αθήνα δε μου δίνει τόση χαρά όσο μια διαδρομή με τον Ηλεκτρικό. Πιστεύω μάλιστα ότι την αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό τη μοιράζομαι με ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων […] Αυτή η “μία διαδρομή”, από τον Πειραιά στην Κηφισιά, δεν είναι μόνο ο πιο σύντομος δρόμος για να ανακαλύψει κανείς την Αθήνα αλλά και για να γνωρίσει την κοινωνική διαστρωμάτωση της. Από το λιμάνι του Πειραιά ώς τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, ο επιβάτης του Ηλεκτρικού έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που κατοικούν στην πρωτεύουσα», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο “Η ιστορία του Αλή Ρέτζο”. Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει και αστυνομικά μυθιστορήματα. Στα μυθιστορήματά του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος. Τιμήθηκε με το “Μετάλιο Γκαίτε 2013” από το γερμανικό κράτος για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

  • «Αθήνα», των Θανάση Γιοχάλα, Τόνιας Καφετζάκης. Εκδόσεις Εστία

Το βιβλίο προτείνει μία περιήγηση στην Αθήνα και την ιστορία της. Μέσα από μνημεία, χώρους, δρόμους και κτίρια -ακόμα και κάποια που δεν υπάρχουν πια- ζωντανεύει η ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών της πόλης, κυρίως όμως του 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου, “οδοδείκτες” στην περιήγησή τους αποτελούν αποσπάσματα από ιστορικά, λογοτεχνικά, περιηγητικά, αυτοβιογραφικά, δημοσιογραφικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε κτίρια και τους ενοίκους τους ή σε στιγμιότυπα που έχουν ως “σκηνικό” τους χώρους της πόλης. Κατά την παράλληλη αυτή περιήγηση, ιστορική και λογοτεχνική, συνειρμοί ξεδιπλώνονται, πρόσωπα του παρελθόντος περνούν φευγαλέα από τους δρόμους, τις πλατείες, τα καφενεία, ιστορικές προσωπικότητες εμφανίζονται στα σπίτια τους ή τους δημόσιους χώρους, λογοτεχνικοί ήρωες κινούνται στη δική τους ζωή, μεγάλα ιστορικά γεγονότα διαδραματίζονται, μικρές σκηνές του δρόμου εκτυλίσσονται. Αναπλάθεται έτσι μέσα από τον χώρο η Αθήνα των σημαντικών ιστορικών στιγμών, η Αθήνα της καθημερινής ζωής, της δουλειάς και της διασκέδασης, των επωνύμων και των ανωνύμων.

Ο Θανάσης Γιοχάλας γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας, όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.Υμηττού. Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τη συγκέντρωση υλικού που αφορά την ιστορία της πόλεως των Αθηνών.

Η Τόνια Καφετζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα που αφορούν στη σχέση Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους σε μεταφράσεις έργων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, εργάστηκε ως ιστορικός σε δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς, και ως καθηγήτρια σε ιδιωτικά σχολεία. Από το 1999 υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση.

Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ, του Μίλτου Α.Λιδωρίκη, Εκδόσεις Polaris
Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι της Πανεπιστημίου 10 και σκηνικό ζωής τους δρόμους και τα κτίρια, τα καφενεία, τα θέατρα, τα κοσμικά σαλόνια, τους χορούς και τα καμπαρέ της πόλης, ο Μίλτος Λιδωρίκης συνομίλησε με τους γραφικούς καθημερινούς τύπους, τον απλό κόσμο αλλά και τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες, γνώρισε τους βασιλιάδες, πρίγκιπες και αυλικούς, τους αριστοκράτες, τους συγγενείς αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, τους διαπρεπείς πολιτικούς, ποιητές, συγγραφείς, τους ηθοποιούς και τους επιστήμονες, τις κομψές Αθηναίες καλλονές και τις φανταχτερές κοκότες.

Ο Μίλτος Λιδωρίκης έζησε, γεύτηκε και λάτρεψε την αντιφατική Αθήνα της Μπελ Επόκ μεταφέροντας, κατά τον Άγγελο Τερζάκη, παντού ένα ξεχείλισμα ζωής, μια φλόγα, έναν ενθουσιασμό όλο νιάτα. Αυτή η ατμόσφαιρα διαποτίζει το παρόν οδοιπορικό, που αποτελεί ένα μοναδικό χρονικό ζωής αλλά και μια πολύτιμη μαρτυρία της μεταμόρφωσης της Αθήνας σε μεγαλούπολη (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Μιλτιάδης Γ. Λιδωρίκης γεννήθηκε στο Κροκύλειο Φωκίδας το 1871 και υπήρξε διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και πολιτικός της γενιάς του 1890, κυρίως όμως ο αγαπημένος Μίλτος της Αθήνας των «ωραίων ημερών» και των κοσμικών σαλονιών. Σπούδασε νομικά, εκλέχτηκε βουλευτής το 1906 και το 1910 και διετέλεσε διευθυντής της Βουλής. Γόνος οικογένειας αγωνιστών του ’21, μυημένων στη Φιλική Εταιρεία, είχε γαλουχηθεί με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και πήρε μέρος ως εθελοντής στους πολέμους του 1897 και του 1912, υπήρξε ιδρυτής του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και καθηγητής της αντίστοιχης θεατρικής σχολής, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και προσωπάρχης του Εθνικού Θεάτρου από την ίδρυση του. Εργάστηκε ως χρονικογράφος εφημερίδων και έγραψε περίπου είκοσι θεατρικά έργα -δράματα, κωμωδίες και επιθεωρήσεις- καθώς και δύο μυθιστορήματα.

  • Ταξίδι στην Αθήνα, της Έλενας Κατσαντώνη, Εκδόσεις Ίτανος

Δύο παιδιά, ο Μίνωας και η Άρια, αποφασίζουν να γνωρίσουν όλα τα όμορφα μέρη
και σημαντικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την Κρήτη στο προηγούμενο ταξίδι τους, επισκέπτονται τώρα την Αθήνα και την ανακαλύπτουν μέσα από μία ενδιαφέρουσα και γεμάτη εμπειρίες ξενάγηση από τη φίλη τους τη Βάγια, μία σοφή κουκουβάγια. Ποιος να είναι, άραγε, ο επόμενος προορισμός; Ένας μικρός ευχάριστος οδηγός, σε μέγεθος πόκετ για τους μικρούς μας φίλους και όχι μόνο. Η έκδοση περιλαμβάνει και ιστορικές αναφορές καθώς και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Η Έλενα Κατσαντώνη γεννήθηκε στον Πειραιά στις 26 Ιουλίου 1975 και μεγάλωσε στο Μαρούσι Αττικής. Οι σπουδές της σχετίζονται με την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Το 2000 μετακόμισε μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ίδρυσε Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, οργανώνει συγγραφικά–παιδικά εργαστήρια σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίτανος, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Τον Μάιο του 2015 επανεκδίδει (για δεύτερη φορά) το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ευτυχώς Επτωχεύσαμεν», ενώ το καλοκαίρι του 2016 κυκλοφόρησε το νεανικό μυθιστόρημα «Ο ιός της αλήθειας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ