28η Οκτωβρίου: Τι συνέβη σαν σήμερα στην σύγχρονη ιστορία

Τα σημαντικότερα γεγονότα και οι σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας που έμειναν στην σκιά της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν και η 28η Οκτωβρίου στην Ελλάδα είναι εθνική επέτειος συνυφασμένη με την έναρξη του  Β’ Παγκοσμίου  Πολέμου (γνωστή και ως ημέρα του «ΟΧΙ», λόγω της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να παραδοθεί στα ιταλικά στρατεύματα εξ ονόματος του ελληνικού λαού), σε διεθνές επίπεδο πολλά σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις έχουν συμβεί την συγκεκριμένη ημέρα και έχουν γεμίσει τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία και συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου είναι: 

312: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση, ο Κωνσταντίνος ασπάζεται τη νέα θρησκεία και γίνεται ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που επιβάλει στην αυτοκρατορία τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.

1533: Η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύεται τον πρίγκιπα Ερρίκο, δεύτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α’, σε ηλικία μόλις 14 ετών, σε έναν από τους σημαντικότερους “γάμους” πολιτικής σημασίας στην ιστορία της Ευρώπης.

1636: Το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ιδρύεται με απόφαση του Γενικού Κοινοβουλίου της Μασαχουσέτης στο Καίμπριτζ, προάστιο της Βοστώνης, που χωρίζεται από την πόλη από τον ποταμό Τσαρλς. Το 1639 μετονομάστηκε σε Harvard College προς τιμήν του  πρώτου ευεργέτη του, ένας κληρικού με το όνομα Τζων Χάρβαρντ, ο οποίος κληροδότησε στο κολέγιο 400 βιβλία και 779 λίρες στερλίνες.

1822: Μικρό στόχος καπετάνιων και ναυτικών από τα Ψαρά με δύο πλοία και δύο πυρπολικά επιτίθεται στον στόλο των Οθωμανών στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει την υποναυαρχίδα του στόλου τους με ένα δίκροτο, προκαλώντας τον πανικό στις Οθωμανικές Δυνάμεις.

1886:  Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον Πρόεδρος των ΗΠΑ, Στίβεν Γκρόβερ Κλίβελαντ. Το κολοσσιαίο άγαλμα είναι έργο του Γάλλου γλύπτη Φρεντρίκ Μπαρτολντί και αποτελούσε δώρο της Γαλλίας στον αμερικανικό λαό, με την ευκαιρία της 100ης επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1911: Η Ιταλία καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα κατά την διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου και οι ιταλικές δυνάμεις γίνονται αποδεκτές με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους ως απελευθερωτές.

1912: Η Οθωμανικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης παραδίδονται στα ελληνικά στρατεύματα που πετυχαίνουν σημαντικές νίκες σε όλη την Δυτική Μακεδονία. Ο Βασιλικός διάδοχος Κωνσταντίνος υπό την προτροπή του πατέρα του Βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α’ και του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 25 Οκτωβρίου εισέρχεται στην πόλη με την εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή. Είχε προηγηθεί η καθοριστική νίκη στη Μάχη των Γιαννιτσών (19 – 20 Οκτωβρίου), που είχε κάνει ευκολότερη την προέλαση του ελληνικού στρατού. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη, διαπραγματεύτηκε την συμφωνία παράδοσης καθώς η πόλη ήταν περικυκλωμένη από τα ελληνικά στρατεύματα και δεν είχε άλλη επιλογή.

1918: Η Τσεχοσλοβακία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία με τη Συνθήκη του Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι (ή Συνθήκη του Αγίου Γερμανού, όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα) μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1922: Ο Μουσολίνι οργανώνει τη Marcia su Roma (Πορεία προς τη Ρώμη) και τρία χρόνια αργότερα την καθιερώνει στην Ιταλία ως Εθνική Ημέρα του Φασισμού.

1943: Διεξάγεται το περίφημο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που παραμένει ως σήμερα “απόρρητο”. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα της εποχής ότι κατάφεραν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και στην συνέχεια να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας. Αυτό θεωρήθηκε επιστημονικά αδύνατο καθώς ο πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Επισήμως όμως το πείραμα δεν έχει διεξαχθεί  ποτέ, ούτε έγινε προσπάθεια επανάληψής του από τις αμερικανικές δυνάμεις.

1954: Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (σημερινή Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.

1962: Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσώφ ανακοινώνει την απόφασή του να απομακρυνθούν οι Σοβιετικών πύραυλοι από την Κούβα που είχαν στόχο τις πόλεις στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και τα σοβιετικά πλοία που κατευθύνονταν στην χώρα της Καραϊβικής να επιστρέψουν πίσω, μετά από συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ.Φ Κένεντι. Ήταν ένα ιστορικό γεγονός καθώς σηματοδότησε την λήξη της “Κρίσης της Κούβας” που έφερε τις δυο υπερδυνάμεις στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. 

1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται νέος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και μια νέα εποχή ξεκινάει για την παγκόσμια υπερδύναμη, με στόχο την αναστήλωση της οικονομίας της και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

2007: Η Κριστίνα Φερνάντεζ εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής γράφοντας ιστορία για την χώρα της Λατινικής Αμερικής ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτικό αξίωμα.

2009: Για δεύτερη φορά στην σύγχρονη ιστορία της – Ενωμένης – Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ ορκίζεται Καγκελάριος, μετά τη νίκη του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 που έγιναν στις 27 Σεπτεμβρίου και την συμφωνία σχηματισμού συνασπισμού με το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ