Το Βραβείο “Nelson Mandela” του ΟΗΕ στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Την απόφασή του να τιμηθεί με το (πενταετές) Βραβείο Nelson Mandela η Ελληνίδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το βραβείο καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2014 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αποτίει φόρο τιμής στη ζωή του μεγάλου ανθρωπιστή, πολιτικού και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nelson Mandela αλλά και στην κληροδοσία που εκείνος άφησε στην ανθρωπότητα αναφορικά με τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δύο εκλεκτές προσωπικότητες, μία γυναίκα και έναν άνδρα που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ενσαρκώνοντας τις υψηλότερες αξίες και προωθώντας τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις Νίκου Δένδια

“Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα” δήλωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας “από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών να απονεμηθεί το βραβείο Nelson Mandela σε μια Ελληνίδα, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη”.

Και συνέχισε: “Το βραβείο αυτό έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος. Απονέμεται μόλις σε μία γυναίκα και σε έναν άνδρα κάθε πέντε χρόνια. Φέρει το όνομα μιας εκ των εμβληματικότερων προσωπικοτήτων του 20ού και του 21ου αιώνα, καθώς ο Νέλσον Μαντέλα συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όχι μόνο στη χώρα του, τη Νότια Αφρική, αλλά σε όλον τον κόσμο”.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “το βραβείο αυτό απονέμεται σε αναγνώριση του έργου των τιμώμενων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και των αρχών που πρεσβεύει ο ΟΗΕ”.

“Εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα”

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “η απόφαση αυτή περιποιεί εξαιρετική τιμή φυσικά στην τιμηθείσα, την κ. Βαρδινογιάννη, αλλά και στη χώρα μας, την Ελλάδα” προσθέτοντας: “Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την τιμηθείσα για την άκρως τιμητική αυτή διάκριση. Εύχομαι ολόψυχα όπως το παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς και της στήριξης των συνανθρώπων μας να αποτελέσει έμπνευση για όλους, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, όπου η ανθρωπότητα στο σύνολό της δοκιμάζεται”.