emea business monitor

Σοφία Καρακούση – Karakusi: Η “επέλαση” της μάσκας στη μόδα

Η Σοφία Καρακούση δημιούργησε μια κολεξιόν για fashion μάσκες και μας την παρουσιάζει

Από αύριο, Δευτέρα, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και καθημερινότητάς μας σε πιθανά σημεία συγχρωτισμού, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τρόπος να συζούμε με τον κορωνοϊό σε ιατροφαρμακευτικό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης και της μεταβατικής κανονικότητας την οποία θα υποστούμε και με την οποία οφείλουμε να εξοικειωθούμε, υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές πέραν εκείνων της μιας χρήσης ή αυτών που φτιάχνουμε μόνοι, και ναι, μπορούν να είναι και μοναδικές και fashion και με ελληνική υπογραφή.

 

Στον κόσμο όλο, η δημιουργική αυτή έκρηξη στον κλάδο της μόδας, έχει κερδίσει έδαφος. Πολλά brand ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει και το Forbes – τόσο μικρές επιχειρήσεις όσο και καθιερωμένα brand – συγκεντρώθηκαν για να κάνουν τις μάσκες προσώπου προσβάσιμες και να εφαρμόσουν μια πολιτική “αγοράστε, δωρίστε μία”.

Πολλοί είναι εκείνοι που επαναπροσδιορίζουν την φιλοσοφία τους ως προς τα εναπομείναντα υλικά σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα απόβλητα και να συνεισφέρουν στην ανακύκλωση για την οποία τόσος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα. Και στην Ελλάδα όμως, οι δημιουργοί αρχίζουν να ενεργοποιούνται και αν όχι τώρα, πότε θα υποστηρίξουμε την εγχώρια μόδα εάν και εφόσον επιλέξει κάποιος να προβεί σε τέτοιου είδους αγορά;

Η Σοφία Καρακούση, Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας με καταγωγή από την Λιβαδειά, ήταν η πρώτη και ενδεχομένως παραμένει η μόνη μέχρι τώρα, που απευθείας και δημιουργικά γύρισε την “παραγωγή” της από τα σχέδια μιας επόμενης κολεξιόν ρούχων, στη δημιουργία μιας κολεξιόν για fashion μάσκες. Η ίδια εύχεται οι μάσκες αυτές, να αποτελέσουν ανάμνηση/σουβενίρ στο μέλλον, αυτής της τόσο ιδιαίτερης περιόδου που βιώνουμε.

Στην περίπτωση της Σοφίας ήταν μάλλον φυσική η εξέλιξη να γίνει σχεδιάστρια. Με προγιαγιά με ατελιέ στο Παρίσι, γιαγιά μοδίστρα, μαμά να ράβει και παππού να ζωγραφίζει, είχε όλα τα ερεθίσματα και από επιλογή τα καλλιέργησε επιπρόσθετα για να είναι σήμερα η δημιουργός που είναι. Από μικρή έφτιαχνε ρούχα για τις κούκλες της και καθ΄ οδών των ετών ανέπτυξε την μινιμαλιστική προσέγγιση στις δημιουργίες της, με σκοπό το ανάλαφρο και ξεκούραστο στο μάτι και την αίσθηση αποτέλεσμα. Less is more, λένε πολλοί και όσο περνούν τα χρόνια αυτή η τάση, όλο και περισσότερους υποστηρικτές κερδίζει.

Με σπουδές στην ΑΚΤΟ και το University of East London στο fashion design, με στυλιστική συνεισφορά από νωρίς σε περιοδικά τύπου Downtown, L’Officiel κ.α. αλλά και έχοντας παρουσιάσει δημιουργίες της στο Graduation Fashion Week του Λονδίνου και έχοντας κάνει πρακτική σε οίκους όπως του Alexander McQueen, Peter Piloto και Μarcell von Βerlin η Σοφία έκανε το launch του προσωπικό της brand “Karakusi” στα τέλη του 2010 με αρχές του 2011. Ενεργή δημιουργός με on and off διαστήματα, από το 2018 που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από χρόνια στο εξωτερικό, δεν δίστασε να δείξει την έμπνευσή της και στα μαγιό.

Αυτές τις ημέρες όμως την αναζήτησα και τα είπαμε, διότι ως δημιουργός άντλησε έμπνευση από αυτήν την κρίση και διοχέτευσε την αγάπη της για τη μόδα, σε μάσκες. Όπως μου είπε, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου στην ιδέα να μείνει σπίτι, αφού και πριν η ζωή της ήταν κατά βάση στούντιο και σπίτι. Τώρα απλά, δεν θα έβλεπε φίλους και οικογένεια για ένα διάστημα.

emea: Από ρούχα και μαγιό, στις μάσκες λοιπόν. Είσαι η πρώτη Ελληνίδα σχεδιάστρια που έκανε αυτήν την δημιουργική στροφή. Πότε ακριβώς ξεκίνησες το design και την παραγωγή μάσκας;

Σοφία Καρακούση: Το είχα στο μυαλό μου αρκετό καιρό, όμως ήμουν συγκεντρωμένη στην επόμενη κολεξιόν. Όταν όμως είδα ότι τα πράγματα σοβάρευαν, άφησα τα ρούχα και ξεκίνησα να ράβω μάσκες. Στις 12 Μαρτίου έκανα τα πρώτα post στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιώ για να πάρω ένα feedback και από εκεί ξεκίνησα συστηματικά να ασχολούμαι με μάσκες μόνο.

emea: Μέχρι τώρα, ποια είναι η ανταπόκριση και προτού πλημμυρίσει το διαδίκτυο με video και οδηγίες για την δημιουργία τους, πόσο εύκολο ήταν να δημιουργήσεις τη σωστή μάσκα;

Σοφία Καρακούση: Από τα πρώτα ακόμη post στις 12 Μαρτίου, που ήταν αρκετά νωρίς η αλήθεια είναι, το feedback ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και οι πρώτες παραγγελίες άρχισαν να έρχονται.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου ενάμιση μήνα, εννοείται οι πρώτες μάσκες πήραν περισσότερο χρόνο στην δημιουργία τους μέχρι να καταλήξω στον τελικό σχεδιασμό και τη μορφή τους, όμως εν συνεχεία το βρήκα και πια είναι στον “αυτόματο”.

emea: Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στο design μάσκας;

Σοφία Καρακούση: Κανένα πρόβλημα δεν είχα με το design. Απλά κατέληξα στο να βγάλω από κάθε σχέδιο δυο μεγέθη, ένα αντρικό και ένα γυναίκειο για καλύτερη εφαρμογή.

emea: Εάν σου γινόταν πρόταση, θα σχεδίαζες νέου τύπου νοσοκομειακές επαγγελματικές στολές για αεροσυνοδούς, πληρώματα πλοίων, κομμωτηρίων κτλ; Το έχεις ήδη σκεφτεί;

Σοφία Καρακούση: Τις μάσκες τις ξεκίνησα ξεκάθαρα ως fashion αξεσουάρ για να ομορφύνω την καθημερινότητα των ανθρώπων ως αποτέλεσμα της ανάγκης να πληρούμε της προϋποθέσεις των καιρών. Σε ό,τι αφορά επαγγελματικές στολές τέτοιου τύπου, σαφώς και θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ εάν μου γίνει η πρόταση.emea: Τι υφάσματα χρησιμοποιείς και πως εμπίπτουν στην πιστοποίηση των απαραίτητων χαρακτηριστικών και προδιαγραφών υγιεινής και προστασίας που πρέπει να πληρούν;

Σοφία Καρακούση: Χρησιμοποιώ βάμβακι και λινό, που είναι φυσικές ίνες και φιλικά και τα δυο προς την επιδερμίδα. Πλένονται ευκολά στο πλυντήριο μέχρι και στους 60 βαθμούς και εναλλακτικά ένα μούλιασμα σε βραστό νερό και σίδερο με ατμό είναι αρκετό για να σκοτώσει τον ιό και να τις απολυμάνει πλήρως.

emea: Έχεις σκεφτεί να προσλάβεις κάποιον στο προσεχές διάστημα, εάν ανέβει η ζήτηση;

Σοφία Καρακούση: Παρότι εύχομαι αυτή η κατάσταση να τελειώσει σύντομα, ανάλογα των παραγγελιών βεβαίως και θα το σκεφτώ.

emea: Σε ό,τι αφορά το προσεχές μέλλον του κλάδου, ποια είναι η άποψή σου για τις ψηφιακές εβδομάδες μόδας, όπως ανακοινώθηκε θα γίνει φέτος εκείνη στο Λονδίνο;

Σοφία Καρακούση: Μου φαίνεται πολύ λογικό δεδομένων των συνθήκων και θεωρώ ότι αυτή η αλλαγή μπορεί επιτέλους να σηματοδότησει και την αλλαγή στην αντίληψη που έχουμε για την μόδα, ενώ παράλληλα, μετά από χρόνια, θα δώσει και πάλι τη σημασία και προσοχή στις δημιουργίες των σχεδιαστών.

emea: Τέλος, μια θετική σκέψη σου για το αύριο και μια αρνητική!

Σοφία Καρακούση: Εν τέλει ίσως πολλοί, να μάθαμε να ζούμε και να θρεφόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε με λιγότερο άγχος. Ο φόβος όμως ο μεγάλος, αφορά το πως θα επανέλθουμε και θα ξανανιώσουμε ελεύθεροι στην κοινωνική μας ζωή.

emea: Κλείνοντας αυτήν την συνέντευξη, θα σταθώ μόνον σε ένα σημείο. Σε αυτήν την κρίση, σε όποιο επάγγελμα και αν βρίσκεται ο καθένας, ένα είναι βέβαιο: Θέλει ευελιξία και δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα και έμπνευση, για να σταθεί ο καθένας με σεβασμό προς το επάγγελμά του στο νέο αυτό περιβάλλον της αγοράς.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.