La Stampa: Η Ιταλία γυρνάει την πλάτη στην Ευρώπη και ζητάει οικονομική βοήθεια από την Μόσχα

Η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να πάρει μια εντελώς νέα τροπή, καθώς όπως δημοσιεύει η La Stampa, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την οικονομική συνδρομή της Ρωσίας. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Ρωσία για επίσημες συνομιλίες και όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, μέρος αυτών των συνομιλιών του πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε θα είναι και η δυνατότητα συνδρομής της Ρωσίας στην αγορά κρατικών Ιταλικών ομολόγων, προκείμενου να ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο την έχει βάλει η Ευρώπη. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η Ιταλική εφημερίδα, δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Λέγκια του Βορρά ώστε να στραφεί στον Ρώσο πρόεδρο και να ζητήσει την αγορά κρατικών ομολόγων. Ο λόγος που η Ιταλική κυβέρνηση θα προβεί σε αυτή την κίνηση είναι η διαφαινόμενη διακοπή αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν “αντίποινα” στην αδιαλλαξία της Ιταλίας να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της έτσι ώστε να συνάδει με την ευρωπαϊκή γραμμή μείωσης των ελλειμμάτων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει με κάθε τρόπο πως διαφωνεί με τον τρόπο τρόπο εφαρμογής του Ιταλικού προϋπολογισμού και τις μεγάλες παροχές που έχει πρόθεση να προχωρήσει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, ενώ μελετάει και τους τρόπους με τους οποίους θα πιέσει περαιτέρω την Ιταλία. 

Από την μεριά της η Ρωσία όσο και να θέλει να βάλει “πόδι” στην πόρτα της Ευρώπης, αναμένεται να κρατήσει διπλωματική στάση και να μην προχωρήσει σε ενίσχυση της Ιταλικής οικονομίας, ακολουθώντας την τακτική που είχε επιδείξει και όταν η Ελλάδα είχε απευθυνθεί προς αυτόν για βοήθεια το 2015, στην κορύφωση των προβλημάτων της χώρας με τους θεσμούς. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί στους κόλπους της Ένωσης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ