Επιστροφή των τραπεζών και νέα άνοδος στο ΧΑ με θετικό οιωνό για αναβάθμιση από τη Moody’s

Τι προβλέπει η ανάλυση της JP Morgan για την ελληνική οικονομία και το μοναδικό οίκο αξιολόγησης που εξακολουθεί να μας κρατά με βαθμολογία εκτός επενδυτικής βαθμίδας

Το ΧΑ έχει ξεκινήσει με θετική διάθεση τη χρονιά και τα πράγματα έγιναν ευκολότερα το μεσημέρι της Πέμπτης όταν έκθεση της JP Morgan, προανήγγειλε ουσιαστικά νέα πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Οι διεθνείς αγορές στο μεταξύ αν και έδειχναν κάποια αδυναμία πάντως δεν προβλημάτιζαν.

Αυτά ήταν αρκετά «καύσιμα» για τις ελληνικές μετοχές που έχουν αντέξει και σε δύσκολες μπόρες τελευταία. Οι τραπεζικές μετοχές επανήλθαν, μετοχές εταιρειών με στόρι συνεχίζουν και ο Γενικός Δείκτης που κάνει κατώφλι τις 1300 μονάδες έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 1310,87 μονάδες.

Η άνοδος διαχύθηκε σε μεγάλο μέρος της αγοράς και 65 μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 47 μετοχών που υποχώρησαν, ενώ το ΧΑ έχει πιάσει τα υψηλότερα επίπεδα τιμών των τελευταίων πέντε μηνών και απέχει μόλις 5% από το να σημειώσει νέα υψηλά 10ετίας.

Δύο στοιχεία κυριάρχησαν σήμερα στο ΧΑ:

1. Πρώτα η ανάλυση της JP Morgan, που προβλέπει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. Είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν μας βαθμολογεί σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα όμως με τη JP Morgan υπάρχει πιθανότητα 90% η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το 2024. Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιολόγηση του οίκου στα μέσα Μαρτίου, προβλέπει η μεγάλη αμερικανική τράπεζα.

Στην ίδια ανάλυση η JP Morgan, βλέπει μικρές πιθανότητες περίπου 30% να χάσει η Ιταλία την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Μελόνι, θα διατηρήσει σοβαρή στάση. Η ανάλυση δίνει επίσης μεγάλες πιθανότητες άνω του 50% περαιτέρω αναβαθμίσεων στην Κύπρο (από S&P και Moody’s), την Ιρλανδία (από Fitch) και την Πορτογαλία (από S&P). Μικρή επίσης πιθανότητα περίπου 30% υπάρχει και για πιθανές υποβαθμίσεις για το Βέλγιο (Fitch) και τη Γαλλία (S&P).

3. Το άλλο σημαντικό στοιχείο για το ΧΑ είναι ότι δεν επηρεάστηκε από την πτώση της Wall Street την προηγούμενη νύχτα. Γενικά οι αγορές έδειξαν κάποιες αντοχές βλέποντας και τα παράγωγα της Wall Street να κινούνται ανοδικά το μεσημέρι πριν ανοίξει η Νέα Υόρκη.

Βεβαίως άλλο η παράλληλη πορεία με και οι εναλλαγές προσήμων και άλλο η εικόνα του ΧΑ που δεν πέρασε ούτε στιγμή σε αρνητικό έδαφος και έδειχνε ξεκάθαρα ότι οι αγοραστές είχαν το «πάνω χέρι».

Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε πακέτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ