Ταγίπ Ερντογάν: Ο «λύκος» που έγινε «αρνάκι» – το παρασκήνιο της αναδίπλωσης

Στροφή 180 μοιρών από τον Τούρκο πρόεδρο στην αναθεωρητική του στάση μετά το «στρίμωγμα» από Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ούτε οι πιο αισιόδοξοι πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν μια τέτοια μεγέθους αναδίπλωση από τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Πληροφορίες για «πιέσεις» προς τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποσύρει το «βέτο» και να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπήρχαν και πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα έβαζαν «φρένο» στις ορέξεις του «Σουλτάνου», αλλά τέτοιου μεγέθους αναδίπλωση και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ελάχιστοι το περίμεναν.

Και όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν ξένοι διπλωμάτες, από «λύκος έγινε αρνάκι» μέσα σε λίγα 24ωρα, καθώς είδε ότι οι πόρτες άρχισαν να κλείνουν γι’ αυτόν η μια μετά την άλλη και δεν ήθελε και πολύ για να βρεθεί απομονωμένος με μοναδικούς συμμάχους την Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες έχουν μπει στο «στόχαστρο» της Δυτικής Συμμαχία.

Μπορεί για εσωτερική κατανάλωση μόλις πάτησε το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, να προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο και να επιτέθηκε και πάλι στην Ελλάδα και να μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Και αυτό φάνηκε στο μέγιστο βαθμό κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που πολλοί περίμεναν να εμείνει στο «βέτο» για την ένταξη της Σουηδία και της Φιλανδίας και να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτα. Ούτε μια λέξη.

Όπως επισημαίνουν διπλωμάτες που γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν σειρά επαφών με τον πιο στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου τον Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο emea.gr, στις δύο τελευταίες συναντήσεις τους οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι υπογράμμισαν με έμφαση στον Ιμπραχίμ Καλίν ότι «η Τουρκία θα απομονωθεί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και θα αντιμετωπιστεί ως εν δυνάμει εχθρός στην περίπτωση που πλήξει την συνοχή του ΝΑΤΟ είτε με το βέτο είτε με επίθεση προς την Ελλάδα».

«Σε αυτό το σημείο οι πάντες στο καθεστώς Ερντογάν αντιλήφθηκαν ότι το παιχνίδι έλαβε τέλος», τόνισαν χαρακτηριστικά στο emea.gr διπλωματικοί κύκλοι.

Χαρακτηριστικό του έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε και τον συζητήσεων που έγιναν με απόλυτη μυστικότητα είναι ότι για την αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας γνώριζαν μονάχα οι Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις και φυσικά ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν. Κανείς άλλος.

«Γι’ αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίσθηκε χαλαρός και σίγουρος για τις εξελίξεις στη Σύνοδο», τόνισε στο emea.gr η ίδια πηγή.

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η εμφάνιση του Τούρκου προέδρου στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όταν Βρετανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ταγίπ Ερντογάν: «Στο παρελθόν ο Τζο Μπάιντεν έχει πει πράγματα για σας με τα οποία είχατε θυμώσει ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά η εμφάνιση σας ήταν σαν να είστε οι καλύτεροι φίλοι με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τι άλλαξε»;

Αρχικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γέλασε αμήχανα και στη συνέχεια απάντησε: «Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες και το σήμερα είναι στο σήμερα. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε. Γι’ αυτό και στην πολιτική πολλά αλλάζουν μέσα σε 24 ώρες και με αυτήν την λογική θα προχωράμε την πολιτική και θα σταθούμε όρθιοι».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει και το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του είπε πως «θα κάνει τα βήματα που μπορεί».

Με λίγα λόγια ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να υποχωρήσει «άτακτα» από τις θέσεις του παίρνοντας ως αντάλλαγμα μόνο υποσχέσεις για αναβάθμιση των παλαιών F-16 που διαθέτει η Τουρκία, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Και εάν λάβουμε υπόψη μας τις αρνητικές αντιδράσεις που υπήρξαν άμεσα από Αμερικανούς Γερουσιαστές στην προοπτική της αμυντική ενίσχυσης της Άγκυρας, μάλλον δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, το γεγονός που ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πολλά βήματα πίσω δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει εφησυχασμός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.

«Είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης στο emea.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ